Francuski ljevičari pokušavaju premostiti razlike pred izbore - jedan će se povući?

Foto: FAH

DVOJICA vodećih lijevih predsjedničkih kandidata u Francuskoj razgovaraju o mogućoj suradnji do koje će međutim doći samo ako pomire neke veće političke razlike, što je dosta teško za očekivati.

Ako socijalist Benoit Hamon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon uspiju dogovoriti suradnju, odnosno jedan od njih se povuče iz utrke, istraživanja javnog mišljenja sugeriraju da ljevica tada možda može proći u drugi krug i u njemu se 7. svibnja suočiti s Marine Le Pen, čelnicom krajnje desne Nacionalne fronte.

Francuski socijalisti izabrali su u siječnju Hamona za svog predsjedničkog kandidata.

"Razgovaramo i nastavit ćemo razgovarati", rekao je Hamon, 49-ogodišnji bivši ministar obrazovanja, ali je dodao da će razgovori biti "teški".

Pismo Hamonu

Melenchonov stožer u petak je objavio tekst pisma koje je uputio Hamonu u kojem je taj 65-ogodišnji veteran ljevice kazao da su pregovori njegova inicijativa ali istovremeno je postavio svoje uvjete.

Među njima kaže da bi Hamon trebao osuditi petogodišnji mandat vladajućih socijalista koje predstavlja i poduprijeti njegovu protueuropsku politiku i stajalište protiv NATO-a.

Melenchon, koji je napustio Socijalističku stranku 2008. kako bi oformio Lijevu stranku te je dobio i potporu komunista za utrku za predsjednika višekratno je rekao da neće odstupiti u korist Hamona. Njegovo pismo ne pokazuje da je ublažio stajalište.

Razgovori počeli prekasno?


Frederic Dabi iz agencije Ifop kazao je da razgovori Hamon-Melenchon vjerojatno neće dovesti do dogovora. "Počeli su prekasno a nitko od njih neće se povući".

Zasada prema anketama izgleda da najveće šanse za ući u drugi krug imaju centrist Emmanuel Macron i konzervativac Francois Fillon, zajedno s Le Pen,  te da će u drugom krugu koji god od njih ušao, pobijediti Marine Le Pen.

Ankete pokazuju da bi Hamon u prvom krugu koji se održava 23. travnja mogao dobiti oko 14 posto glasova a Melenchon 11,5 do 12 posto.

Obojica su rekla da bi njihovi razgovori mogli uključiti i kandidata zelenih Yannicka Jadota kojemu ankete daju oko 2 posto glasova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.