Francuski ministar financija: Industrija vlakova ide u konsolidaciju

Foto: EPA

GLOBALNA industrija vlakova konsolidirat će se idućih godina, izjavio je ministar financija Bruno Le Maire u osvrtu na špekulacije da bi francuski Alstom i kanadski Bombardier mogli povezati poslovanje s proizvodnjom vlakova.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Bloomberg je izvijestio da su Alstom i Bombardier nekoliko mjeseci vodili preliminarne razgovore o povezivanju u segmentu proizvodnje vlakova.

Žali zbog propalog spajanja Siemensa i Alstoma

"Alstom je vrlo jaka, zdrava kompanija i moramo razmišljati o njegovoj budućnosti", naglasio je Le Maire u izjavi za Reuters TV na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu.

"Svi smo ipak svjesni da će industrija vlakova u idućim godinama ići u smjeru konsolidacije", dodao je francuski ministar.

Osvrnuo se i na blokadu spajanja Alstoma i njemačkog Siemensa u sektoru proizvodnje vlakova.

"Duboko žalim što spajanje Siemensa i Alstoma ipak nije realizirano jer bi to bilo jako dobro za sve nas, za europsku industriju", rekao je Le Maire.

Proizvođači vlakova već nekoliko godina isprobavaju različite kombinacije u želji da kreiraju velike industrijske tvrtke koje bi uspješno konkurirale onim kineskima.

Europska unija blokirala je prošle godine povezivanje Alstoma i Siemensa zbog mogućeg monopola. Upozorili su da bi spajanje dvije kompanije narušilo ravnopravnu utakmicu na tržištu signalnih željezničkih sustava i vlakova velike brzine.

Nakon te odluke Njemačka i Francuska zatražile su izmjenu europskih zakona o zaštiti tržišnog natjecanja kako bi se uvažili globalni izazovi.

OECD ima dobar plan za digitalni porez

U razgovoru za Reuters ministar Le Maire izrazio je također nadu da će na globalnoj razini biti postignut sporazum o uvođenju poreza digitalnim kompanijama, unatoč nesuglasicama sa SAD-om.

"Idemo u dobrom smjeru", kazao je Le Maire preko kojeg je Francuska povela glavnu riječ u globalnoj raspravi.

"Bilo bi puno bolje za sve da imamo međunarodni okvir", naglasio je, dodajući da će se svijet u protivnom suočiti s kakofonijom različitih poreza, a to će samo dodatno zakomplicirati stvari.

"Zato moramo izgraditi nešto drugačije i baš to namjeravamo napraviti tijekom 2020., gradeći na izuzetno dobrim temeljima (Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj)", zaključio je francuski ministar.

Francuska je uvela porez koji se temelji na prihodima digitalnih kompanija. Le Maire priznaje da to rješenje nije optimalno gledano iz ekonomske perspektive.

OECD-ov plan oporezivanja dobiti bolje je rješenje, naglašava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.