Francuski parlament raspravlja o koridi: "Izaziva patnju koja se može izbjeći"

Foto: EPA

FRANCUSKA nacionalna skupština će raspravljati o prijedlogu zabrane koride. Borbe bikova su uvezene iz Španjolske u 19. stoljeću i izrazito su popularne u dijelovima južne Francuske. Koride su zaštićene zakonom iz 1951., koji je pojedinim regijama dopustio izuzeće od općeg zabranjivanja okrutnosti prema životinjama, prenosi BBC.

Iako mnogi u stranci predsjednika Emmanuela Macrona osobno podržavaju zabranu, Elizejska palača izbjegava donošenje odluke o zabrani jer vjeruje da bi takav potez narušio odnose između grada i sela, odnosno Pariza i drugih regija. Prijedlog u parlamentarnu raspravu su uputili pripadnici krajnje-lijeve koalicije Nupes.  

Tekst prijedloga zakona je sastavio Aymeric Caron, bivši TV voditelj i osnivač stranke za prava životinja koja se natjecala u sklopu koalicije Nupes. U preambuli prijedloga se citira izvješće veterinarskog odbora da "izazivanjem patnje koja se može izbjeći i dovođenjem do ubijanja životinja... samo u svrhu zabave, borbe s bikovima nisu ni na koji način spojive s poštovanjem dobrobiti životinja".

Protivnici zabrane tvrde da je riječ o tradiciji

Zagovornici zabrane se pozivaju na ankete koje govore da više od 80 posto Francuza želi zaustaviti borbe s bikovima koje uzrokuju smrt životinja. Čak 61 posto Francuza iz gradova u kojima se tradicionalno održavaju borbe s bikovima se protivi tom običaju.

Protivnici tvrde da korida u španjolskom stilu uopće nije stara tradicija u Francuskoj, jer je uvedena tek 1853. kako bi se zadovoljile želje Eugenie de Montijo, supruge cara Napoleona III., koja je bila Španjolka. Zagovornici tradicije borbi bikova su proteklog vikenda prosvjedovali u više od 45 francuskih gradova. 

Protivnici zabrane tvrde da je korida umjetnička forma ukorijenjena u lokalnom društvu i da bi njezina zabrana bila gaženje tradicije i prijetnja radnim mjestima. Također, ukazuju na "licemjerje" društva koje dopušta tvornički uzgoj i masovnu proizvodnju mesa, ali ne podnosi ideju o javnoj smrti bikova u borbi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.