DAN PRIJE IZBORA U FRANCUSKOJ Prekomorski teritoriji već glasali

Foto: Hina

GLASAČI u nekim francuskim prekomorskim teritorijima izišli su na birališta u povodu francuskih predsjedničkih izbora, dan prije glasanja u matičnoj zemlji, a sudeći po zadnjim anketama, rezultat prvog kruga izbora bit će neizvjesan.

Prednost Macronu

Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon. Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Françoisom Hollandeom.

Le Pen, koja kaže da planira povući Francusku iz eurozone i održati referendum o izlasku iz EU-a, nada se da će uspjeti ponoviti neočekivani uspjeh Donalda Trumpa na američkim izborima i Brexita.

Glasaju i karipski teritoriji


Prva dva kandidata odmjerit će snage u drugom krugu 7. svibnja.

Prva birališta otvorena su u subotu na malenom teritoriju Sveti Petar i Mikelon, kod istočne obale Kanade. Teritorij čine dva otoka s nešto više od 6000 stanovnika.

Glasaju i francuski južnoamerički i karipski teritoriji, uključujući Gvajanu i Martinik, te francuska Polinezija.

Kampanja je završila u petak u ponoć. Tog dana nije bilo većih događaja jer su se kandidati povukli zbog ubojstva policajca na aveniji Elizejske poljane u Parizu, koje se dogodilo u četvrtak navečer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.