Porastao broj putnika na frankfurtskom aerodromu, i dalje ih je puno manje nego 2019.

Ilustracija: EPA

FRANKFURTSKA zračna luka bilježila je i u listopadu gotovo pet milijuna putnika zahvaljujući potražnji za popularnim turističkim odredištima i jesenskim školskim praznicima koji su nadoknadili manji obujam pretovarenog tereta.

U listopadu je kroz frankfurtsku luku prošlo 4.9 milijuna putnika, za 45.3 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izvijestio je u petak operator Fraport Group. Broj putnika zadržao se tako na rujanskoj razini, kada je bio porastao za 58.2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Broj putnika i dalje manji nego prije pandemije

Fraport Group ističe kontinuirano snažnu potražnju za letovima do popularnih turističkih odredišta u Turskoj, Grčkoj i na Kanarskim otocima i u karipskoj regiji. U odnosu na listopad pretpandemijske 2019. godine, broj putnika još je uvijek znatno manji, za 23.3 posto.

Obujam pretovarenog tereta ponovo je smanjen u listopadu, za 11.7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, zbog usporavanja gospodarstva i ograničenja zračnog prostora povezanih s ratom u Ukrajini. U rujnu je bio manji za 14.1 posto. Broj polijetanja i slijetanja porastao je pak za 18.8 posto, na 35.638.

Rast u Bugarskoj, Grčkoj, Sloveniji

U Fraportovom međunarodnom portfelju, slovenska zračna luka Ljubljana u listopadu je bilježila 93.020 putnika, za 62.2 posto više u odnosu na prošlu godinu. Fraportove dvije brazilske zračne luke, Fortaleza i Porto Alegre, bilježile su 12 posto više putnika. Nadmašila ih je peruanska Lima sa skokom putničkog prometa za 49.5 posto.

U 14 grčkih regionalnih zračnih luka promet je porastao za 16.7 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad i ponovo nadmašio pretpandemijsku razinu, s 11.4 posto više putnika nego u listopadu 2019.

U lukama na bugarskoj obali Crnog mora Twin Star Burgas i Varna skočio je za 53.6 posto u odnosu na listopad 2021. U zrakoplovnoj luci Antalya na turskoj rivijeri uvećan je za 4.5 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.