Frans Timmermans bit će kandidat europskih socijalista za predsjednika Komisije

Foto: EPA

EUROPSKI socijalisti započeli su u Lisabonu dvodnevni kongres na kojem će potvrditi Nizozemca Fransa Timmermansa za svojeg kandidata za predsjednika Europske komisije i nositelja liste za izbore za Europski parlament u svibnju sljedeće godine.

Po programu 11. kongresa Europske stranke socijalista (PES), politička obitelj lijevog centra okupila se kako bi "razgovarala o ključnim pitanjima u svjetlu izbora 2019. i potvrdila zajedničkog kandidata PES-a, Fransa Timmermansa".

Jedini kandidat u stranci

Bivši ministar vanjskih poslova Nizozemske i sadašnji prvi potpredsjednik Europske komisije jedini je kandidat nakon što se početkom studenoga iz utrke povukao Slovak Maroš Šefčovič, također potpredsjednik Europske komisije, zadužen za energetsku uniju.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini i predsjednik euroskupine Mario Centeno bit će također nazočni, dok će vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn u petak potkraj dana održati kratak govor.

Europski parlament želi da Europsko vijeće, koje čine šefovi država i vlada država članica, podrži nominaciju za predsjednika Komisije nositelja liste, tzv. spitzenkandidata, one europske stranke koja osvoji najviše glasova na europskim izborima.

Timmermansu će na izborima glavni protukandidat biti Nijemac Manfred Weber, kandidat konzervativne Europske pučke stranke (EPP).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.