Fred Matić otkrio Indexu zašto odlazi iz Hrvatske

Foto: FaH/Index/123rf

"A GDJE? U Kanadu, Irsku, zemlje Skandinavije. Ondje gdje idu svi pametni Hrvati. Ondje bih otišao, samo da više ne gledam ovo u Hrvatskoj", rekao je bivši ministar branitelja Fred Matić u razgovoru za Index nakon što je za  N1 najavio kako bi mogao uskoro napustiti Hrvatsku.

> Fred Matić: Odlazim iz Hrvatske

Matić kaže kako još nije donio konačnu odluku o napuštanju zemlje, kao i da nije postavio rok do kada se mora odlučiti o odlasku, no ponavlja kako ovo nije zemlja za koju se borio i za koju je robijao godinu dana.

Ne želim biti među povlaštenima, nisam se za to borio

"Ne mogu. Vidite i sami, ne moram vam posebno govoriti o onom što se događa u posljednje dvije godine. Pa vidite kako su Karamarko, Culej, Hasanbegović, Glasnović i slični odjednom postale nekakve moralne vertikale. Nevjerojatno je u što se ova divna zemlja pretvara. Branitelji, evo kažu da nas ima pola milijuna, opet traže neka ekstra prava i to u zemlji koja ima toliko problema. Evo sad se nešto dodatno daje braniteljima a ona masa blokiranih građana i dalje ostaje na dnu. Meni ta prava ne trebaju, ja ne želim biti tu. Znam zašto sam se borio u ratu. Nisam za to da budem povlašten. Ne želim biti među takvim", kazao je prilično uzrujani Matić i dodao da je u posljednjih godina osobno proživljavao pravi pakao.

Zbog događaja u Savskoj ulici pod policijskom je zaštitom, a čini se da za njega ta priča još nije gotova, jer su se događaji iz šatora u Savskoj preselili u zgrade sudova.

Evo što je presudllo, to suđenje u Zadru


"Evo kada me pitate koji konkretno razlog me natjerao na ovakva razmišljanja, i to ću vam reći. Čovjek je prijetio ubojstvom, da će me ubiti, a meni sud šalje opomenu da se moram pojaviti na ročištu jer će me ili uhititi ili ću morati platiti novčanu kaznu. Meni koji sam dobio sve te prijetnje smrću, da dođem odmah u zgradu suda i to još u Zadru. Pa eto, to je naša današnja država", kaže Matić.

Iako Matić nije spomenuo detalje tog slučaju, pronašli smo kako je u studenom 2015. godine primio prijetnje od 39-godišnjaka iz Zadra. Navodno se radilo o branitelju, a u poruci je, između prijetnji i psovki, pisalo: "Što mi nisi dao lovu, ti si ministar".
 
Zadranin je nakon kriminalističke obrade pušten da se, uz kaznenu prijavu i zabranu komuniciranja s Matićem, brani sa slobode.

Bivši ministar branitelja kaže da ne može više slušati ni vijesti o ustašama i partizanima kao i da jednostavno ne može vjerovati da se u 21. stoljeću i dalje vode ne samo rasprave o preimenovanju trgova i natpisa na ploči, nego da je to danas glavna politička tema zemlji.

Nema tu rješenja, samo krug

"Ej, o čemu mi pričamo. To je naše 21. stoljeće u Hrvatskoj. Znate što, nema tu rješenja. Neće se sad ovo riješiti nekakvom uredbom, zakonom ili nečim drugim. Ako se nađe nekakvo rješenje, u što sumnjam, naći se nešto drugo. Neka slična tema iz povijesti. Ljudi su jednostavno polarizirani i tu nema pomoći", kaže rezignirano bivši ministar Matić.

Na izravan upit ako ode iz Hrvatske, što bi mogao raditi u stranoj zemlji, Matić je bio izravan.

"Ma sve. Kopati kanale, početi posao ujutro, završiti ga osam sati kasnije. Za svaki prekovremeni sat biti plaćen, za svaku nedjelju biti plaćen. Sve za živjeti u nekoj uređenoj zemlji gdje vas nitko na ništa ne prisiljava, kako to rade ovdje u Hrvatskoj. Ići ću na misu ili neću otići u crkvu. To je moj izbor i neće biti nikoga da mi zamjeri ili jedno ili drugo. Tako sam ja u Domovinskom ratu zamišljao Hrvatsku, ali ona danas takva nije. I zato ću je potražiti negdje drugdje", kaže na kraju Matić za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.