Profesor u zatvoru, bivši ministar na slobodi. Fuchs: Banožić je završio u bolnici

Foto: Screenshot, Vinkulja

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je prije dva dana rekao da je profesor u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu, koji se potukao s učenikom, bio pijan.

"Alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi, takav događaj je za svekoliku osudu. Škola je postupila sukladno proceduri i nije napravila nikakvu pogrešku. Danas su zatražili da Ministarstvo pošalje i krizni tim psihologa kako bi dodatno radili s učenicima i to smo mi, naravno, učinili. Ostale istražne radnje, tko je tu koga prvi, a tko drugi udario, to ne možemo mi procjenjivati", izjavio je Fuchs prije dva dana.

Index je jučer pisao kako je profesor završio u istražnom zatvoru jer je lakše ozlijedio dvojicu učenika, dok to nije bio slučaj s bivšim ministrom Marijem Banožićem, koji je terencem u nesreći usmrtio čovjeka.

Danas je Fuchs, upitan kako zna da je profesor bio pijan jer to nije objavila policija, izjavio da je "profesor sam izjavio da mora smanjiti pivice". Osvrnuo se i na Banožićev slučaj i to da on nije strpan u istražni zatvor, za razliku od profesora. Fuchs je poručio da ostaje pri svojoj izjavi da nasilju nije mjesto u školama.

"Sam je pričao o pivicama"

"Profesor je sam izjavio da mora smanjiti pivice, da bi nakon cijele stvari otišao kući pa je popio isto neke pivice. Prema tome, neću dalje komentirati. Ali mogu ostati pri onome da nasilju nije mjesto u školama", rekao je Fuchs, piše RTL.

Profesor poriče da je u razredu bio pod utjecajem alkohola. Policija ga je optužila za više kaznenih djela - kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetovih prava.

No alkoholiziranost profesora nisu spominjali. Iako su neki mediji navodili da je profesor bio pijan, to nikad nije službeno potvrđeno. I dalje nije jasno je li profesor alkotestiran. 

"Nakon incidenta sam odradio još jedan sat, otišao kući, poručao i onda popio dva-tri piva", rekao je profesor, pisao je Jutarnji list. Dodao je da bi trebao smanjiti ispijanje piva.

"Možda je pretjerano što je profesoru određen istražni zatvor"

Ravnateljica škole Bosiljka Galenić kazala je da će profesor dobiti otkaz, ali nije odgovorila hoće li biti kakvih sankcija za učenike. Ministar je rekao da je možda pretjerano što je profesoru određen istražni zatvor.

"Možda i je pretjerano, ali to je stvar policije. Zaista ne znam koje je postupanje u tim slučajevima, ali vjerujem da policija radi po pravilima", kaže.

"Ponašanje nekih učenika je tragično"

Fuchs je rekao da profesor nije sam u cijeloj situaciji i da ponašanje nekih učenika nije bilo dolično, već štoviše, bilo je tragično.

"Škola će učenike sigurno pozvati na odgovornost i primijeniti one mjere koje može primijeniti. Nekada je postojalo, a postoji i danas, izbacivanje iz škole. Ali rješava li to situaciju?" upitao je.

"Ne vidim paralelu s Banožićem, on je završio u bolnici"

Novinari su pitali Fuchsa i može li se povući paralela između profesora koji je završio u istražnom zatvoru, a Banožić nije iako je skrivio nesreću u kojoj je poginula jedna osoba.

"To su dva potpuno različita slučaja. Postoje jasni propisi kad netko ide u istražni zatvor. Ne vidim paralelu. Osim toga, Banožić je završio u bolnici", rekao je, piše RTL.

Pročitajte više