Gastarbajteri umirovljenici: Ne bježimo od poreza, ali država nas nepravedno kažnjava

Screenshot: HRT

POZIVI koje su poreznici ovih dana poslali na adrese umirovljenika koji mirovine primaju iz inozemstva, izazvali su val nezadovoljstva, javlja HRT.

Umirovljenicima se daje rok od 8 dana da se jave Poreznoj upravi, a ako to ne učine, prijeti im se kaznom i do 50.000 kuna. Među pozvanima su i oni čije su mirovine već oporezovane u drugim državama pa se pitaju zašto ih Porezna nepotrebno maltretira.

Pozivi su poslani na adresu 97.000 građana za koje poreznici imaju podatak da su dobili novac iz inozemstva. Zovu ih da se upišu u registar poreznih obveznika. Ministar financija Zdravko Marić u svemu ne vidi ništa sporno.

"Nije namjera da se nekoga plaši, dapače da budemo na tragu direktive i zakona znači u konačnici da imamo jednu otvorenu i transparentnu komunikaciju", smatra Marić.

Toni Drvoderić iz Udruge povratnika Hortus Helvetia kaže kako Hrvatska oporezuje sve mirovine zarađene u inozemstvu, osim u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Kanadi.

"Umirovljenici povratnici iz Švicarske negoduju. Kad sam im objasnio da je za 1500 franaka porez 25 posto, e onda su mi rekli svi da će dobro razmisliti hoće li se vratiti u Hrvatsku", ističe Drvoderić.

Umirovljenici povratnici poručuju da od plaćanja poreza ne bježe, no smatraju da ih država nepravedno kažnjava.

Pročitajte više