Izrael pokrenuo novi val napada na Hamas, objavljene snimke golemih eksplozija

Foto: Epa

UNATOČ tome što je Gaza, prema izvješćima, tijekom noći privremeno obustavila raketiranje Izraela, izraelski zrakoplovi nastavili su s bombardiranjem Gaze.

Militanti iz Gaze su jučer navečer, nešto prije ponoći, ispalili rakete prema Izraelu, a zatim su obustavili napade sve do zore kada su se ponovno oglasile sirene u izraelskim zajednicama blizu Gaze te u gradu Netivotu.

Ova šestosatna stanka u raketnim napadima najdulja je od početka sukoba koji su započeli prije devet dana, što možda ukazuje na to da su pregovori oko prekida vatre urodili nekim plodom.

Za sada nema izvješća o ozlijeđenima, piše Times of Israel.

Hamas preuzeo odgovornost za napad

Hamas je preuzeo odgovornost za napad na područje Netivota, rekavši da se radilo o odgovoru na "cionističku agresiju", očitu pritom misleći na izraelska raketiranja tijekom noći.

Palestinski izvori navode kako su Izraelske obrambene snage (IDF) tijekom noći izvršile nekoliko napada na ciljeve diljem pojasa Gaze, što potvrđuju i video snimke na kojima se vidi niz eksplozija.

Palestinski mediji su također izvijestili da je izraelska vojska rano jutros pogodila Hamasove brodove na obali Gaze.

Za sada nema izvješća o žrtvama nakon noćašnjih izraelskih napada na područje Gaze.

Bombe s fosforom koje tope meso

Prema novinskoj agenciji FARS, koja je bliska iranskoj vladi, Palestina je optužila Izrael da je tijekom zadnjih napada koristio fosforne bombe kojima su ciljali trenutnu poziciju timova civilne obrane.

Streljivo s fosforom lako se zapali prilikom interakcije s kisikom u zraku, stvarajući pritom iznimno visoke temperature koje uzrokuju opekline, teške ozljede i smrt. Pritom dolazi i do stvaranja gustog otrovnog dima koji izaziva opekline unutarnjih dišnih putova i trovanje.

Skupine za ljudska prava kritiziraju upotrebu takvog streljiva u naseljenim zonama jer može ubiti stanovništvo i "spaliti ljude do kostiju".

Netanyahu rekao da će nastaviti napadati terorističke ciljeve

Dok je IDF jučer provodio zračne napade na Gazu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je "da će nastaviti napadati terorističke ciljeve".

Ministarstvo zdravstva Gaze, kojim upravlja Hamas, priopćilo je da je u napadima na Gazu do sada ubijeno 212 ljudi, među kojima je i šezdeset i jedno dijete te 36 žena, piše CNN.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.