Peskov je prije tri tjedna rekao jednu nezgodnu rečenicu. Od tada ga nema nigdje

Foto: EPA

GLASNOGOVORNIK Kremlja Dmitri Peskov nije viđen u javnosti gotovo tri tjedna. Nema ga nigdje od rečenice o tome kako predsjednički izbori u Rusiji "nisu zapravo demokracija". Tada je predvidio da će na izborima iduće godine Putin imati preko 90 posto glasova.

"Naši predsjednički izbori nisu prava demokracija, to je skupa birokracija", rekao je Peskov za New York Times u članku objavljenom 6. kolovoza. "Putin će biti ponovo izabran s preko 90 posto glasova", rekao je tada.

Izbori u Rusiji trebali bi se održati 17. ožujka iduće godine. Očekuje se da će Putin uskoro proglasiti svoju kandidaturu, a to bi mu bio šesti mandat. Promjene ustava koje su donesene prije rata u Ukrajini omogućuju Putinu da na vlasti ostane sve do 2036. godine.

Ruski i ukrajinski Telegram kanali brzo su istaknuli da Peskov nije održao brifinge za novinare niti dao komentar medijima od svoje izjave, piše Newsweek. Njegov posljednji brifing bio je 4. kolovoza, dva dana prije nego što je njegove komentare objavio The Times.

Nakon intervjua rekao da su njegove riječi krivo interpretirane

Na dan objave državni mediji citirali su Peskova koji je rekao da su njegove izjave krivo protumačene. "Autor članka protumačio je (moje riječi) na apsolutno pogrešan način", rekao je Peskov državnoj novinskoj agenciji Tass.

"A odgovor je bio sljedeći: razina podrške oko predsjednika apsolutno je bez presedana i sada se može reći da će, ako se kandidira (za predsjednika), biti ponovno izabran velikom većinom i na izborima", rekao je Peskov.

Peskov je rekao za The Times da je "predsjednik inzistirao da se izbori organiziraju bez greške, da je to ono što demokracija zahtijeva".

Također je rekao za rusku novinsku web stranicu RBC da "iako su izbori uvjet demokracije i sam Putin ih je odlučio održati, teoretski je moguće ne održati ih." "Jer je već očito da će Putin biti izabran", rekao je, ističući da je njegova izjava "apsolutno osobno mišljenje".

U međuvremenu, Telegram kanal u vlasništvu ruske TV voditeljice Ksenije Sobčak sugerirao je da je Peskov trenutno na odmoru. "Smirite se. Peskov je na odmoru. Rekao je da će se vratiti za 2 dana", stoji u objavi na kanalu u ponedjeljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.