AFERA MERCEDES

Gdje su pare za Mercedes, ministrice Žalac?

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Goran Stanzl/123rf

JOSIP STOJANOVIĆ JOLLY pokazao je prije dva dana ugovor o najmu Mercedesa E 220 D između Star rent-a-cara i majke ministrice Gabrijele Žalac, Vinke Ivanković, koji je sklopljen 18. siječnja 2019. godine i traje do 31. siječnja 2020. godine. Prema tom prikazanom ugovoru, najmoprimac je dužan podmirivati mjesečni iznos od 903,01 eura najamnine, i to najkasnije do 5. u mjesecu. Taj ugovor otvorio je niz pitanja, poput onog tko je platio prve dvije rate, ako su uopće plaćene.

Bez računa se ne računa

Od ministrice Žalac i poduzetnika Stojanovića, odnosno njegove tvrtke, zatražili smo račun iz kojeg bi bila razvidna uplata, no za sada nisu spremni polagati račune javnosti. Štoviše, unatoč više upita novinara, Žalac je svaki put vrlo nejasno odgovarala na pitanje - tko je to platio? No, krenimo redom.

Luksuzni Mercedes E klase, vrijedan barem 50.000 eura i u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila JOLLY Autoline šibenskog tajkuna Josipa Stojanovića Jollyja, već dulje stoji parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice Žalac u Vinkovcima. Automobilom se koristio njen suprug Mario Žalac, vlasnik automehaničarske radnje, koji je prijavio mjesečnu plaću od 3 tisuće kuna.

Ministrica Žalac prvotno nije htjela govoriti o automobilu, no po izbijanju afere novinari su je upozorili na činjenicu da je automobil u vlasništvu rent-a-car tvrtke poznatog šibenskog poduzetnika, da bi ministrica Žalac odgovorila da je to automobil njene majke. U prvim izjavama nije bila sigurna jesu li roditelji Mercedes kupili ili su ga uzeli u najam.

Kontradiktorne izjave

"Automobil su kupili moji roditelji prije dva mjeseca. On je rentan kroz ugovor o najmu i kad se otplati, onda će se vjerojatno kupiti", kontradiktorna izjava ministrice otvorila je opet novi niz pitanja. Lavinu pritiska na ministricu Žalac pokušao je zaustaviti konferencijom za novinare Josip Stojanović Jolly, čija je tvrtka vlasnik luksuznog Mercedesa E-klase.

"To je auto naše rent-a-car tvrtke. Ministrica baš nema nikakve veze s tim, ja sam to reka. Ugovor je na Vinku Ivanković, to je mama od ministrice, pretpostavljam", rekao je Stojanović dodajući da majka nije dobila nikakav popust.

No ugovor koji je Stojanović pokazivao pred kamerama ima odlike leasinga, a time se njegova kuća ne bi smjela baviti.

HANFA je tako prije otprilike mjesec dana jednoj drugoj rent-a-car kući, Anterri, koja u Hrvatskoj ima franšizu globalno poznatog Hertza, zabranila obavljanje leasinga. Nekoliko dana nakon toga HANFA je objavila priopćenje u kojem navodi da se na hrvatskom tržištu pojavio leasing na crno i objasnila razlike između najma i leasinga.

Što se skriva?

Automobil je, naglasimo, registriran prvi put 29. siječnja, a ugovor je od 18. siječnja. Mjesečni najam plaća se 903 eura ili oko 6700 kuna, što je, kako su istaknuli naši sugovornici, vlasnici rent-a-car agencija, jako povoljno jer bi uobičajena cijena najma za takav Mercedes bila nekoliko tisuća kuna veća.

"Tko plaća mjesečne uplate za auto?" bilo je pitanje novinarke Nove TV ministrici Žalac, no nismo čuli od nje i jasan odgovor.

"Moja majka ima ugovor o najmu vozila i aneks ugovora. Cijene koje su tamo bile izložene nisu prihvatljive", glasio je odgovor Žalac, iz čega se može zaključiti da se, moguće, još nešto skriva.

Poznat će i dalje Stojanovića

Na kraju, jasno je kako je u slučaju Mercedes došlo do određenog pogodovanja kod najma ovog luksuznog automobila, a dodatnu sumnju pojačava sama ministrica.

"Poznajem ga, poznavala sam ga i poznavat ću ga", rekla je ministrica o poznanstvu sa šibenskim poduzetnikom..

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.