George Weah: Od nogometne zvijezde do predsjednika države

Foto: Getty Images

LIBERIJSKI potpredsjednik Joseph Boakai priznao je poraz na predsjedničkim izborima i čestitao pobjedniku Georgeu Weahu te time znatno olakšao demokratsku tranziciju vlasti, prvu u 70-godišnjoj neovisnosti te zemlje.

"Moje ime se neće koristiti kao izgovor za prolijevanje jedne kapi krvi u ovoj zemlji", rekao je Boakai u govoru pred svojim pristašama u Monroviji.

Weah se kandidirao i 2005. godine

George Weah (51), bivši nogometni superstar, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora sa 61,5 posto glasova. Široko popularan još iz svojih nogometnih dana, obećao je gospodarski oporavak siromašne i korupcijom opustošene Liberije.

Weah, koji je tada tek bio kročio u politiku, kandidirao se i na predsjedničkim izborima 2005., ali je izgubio od kasnije nobelovke Ellen Johnson Sirleaf. To ga nije poljuljalo, ostao je u politici i u međuvremenu se dokazao kao parlamentarni zastupnik. 

Weah je rođen u siromašnom dijelu Monrovije i prije nogometne karijere radio je kao tehničar na centrali nacionalne telekomunikacijske kompanije.

Impresivna nogometna karijera

Nogometna karijera mu je bila impresivna, igrao je za Monaco, PSG, Milan i Manchester City. Triput je biran za afričkog nogometaša godine te po jednom za najboljeg nogometaša u Europi i na svijetu.

Nakon završetka nogometne karijere, "kralj George", kako su ga zvali, radio je kao veleposlanik dobre volje UN-a i UNICEF-a.

Analitičari smatraju da bi Weah mogao ublažiti podjele u Liberiji, zemlji koja još uvijek osjeća posljedice građanskih ratova od 1989. do 2003. godine.

A i nogometni svijet oduševljen je njegovom pobjedom. Na društvenim mrežama čestitali su mu, među ostalima, Didier Drogba, Yaya Toure i Stephane Mbia.

"Čestitke legendi Rossonera Georgeu Weahu na izboru za predsjednika Liberije", objavio je AC Milan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.