Glas: Zadnji je čas da Hrvatska uhvati korak s Europskim zelenim planom

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

NA PETU obljetnicu potpisivanja Pariškog sporazuma stranka Glas apelirala je vladi da poduzme hitne korake kako bi Hrvatska uhvatila korak s Europskim zelenim planom, kojim se planira prelazak na klimatski neutralno gospodarstvo do 2050.

"Kao članica Europske unije Hrvatska ima dužnost postaviti klimatsku neutralnost prioritetom društvenog i gospodarskog razvoja", poručili su priopćenjem u subotu iz stranke Glas. Dodali su da je na petu obljetnicu potpisivanja Pariškog sporazuma, koji je svijet ujedinio u borbi protiv klimatskih promjena, Europska unija najambicioznije pristupila ispunjavanju njegovih ciljeva i planira prijeći na potpuno klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. godine.

Tranzicija na klimatsku neutralnost

Smatraju da Europski zeleni plan i tranzicija na klimatsku neutralnost Hrvatskoj daju povijesnu priliku da postavimo industriju na potpuno nove temelje i postanemo jedna od najuspješnijih europskih zemalja, s visoko razvijenim zelenim i digitalnim tehnologijama.

Međutim, tvrde da vlada zasad ne pokazuje ambiciju i sposobnost za tu vrstu razvoja te kasni sa svim planovima i ključnim strategijama.

"Nemamo još usvojenu ni strategiju niskougljičnog razvoja, a po digitalnim kompetencijama i konkurentnosti smo i dalje na dnu Europe", napomenuli su.

Ustvrdili su da je zadnji čas da se vlada probudi uputivši joj apel da poduzme hitne korake i uhvati zadnju priliku za ubrzani zeleni razvoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.