Glavaš uložio žalbu na presudu u "garaži" i "selotejpu"



BRANIMIR GLAVAŠ, i dalje najtraženiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa, uložio je iz BIH preko prijatelja žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je osuđena na deset godina zatvora. Presuda je napisana na 82 stranice, s još osam stranica priloga.

"Žalba je duga ukupno 90 stranica, što predstavlja polovicu teksta presude protiv mene. U žalbi sam iznio nove dokazne prijedloge, a tražim ukidanje prvostupanjske presude, ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem, te vraćanje predmeta u nadležnost Županijskog suda u Osijeku, zbog ekonomičnosti postupka", rekao je za Index Glavaš.

Neminovno ukidanje presude

Osim Glavaševe, podnesene su i žalbe njegovih odvjetnika. Žalba odvjetnika Veljka Miljevića napisana je na 62 stranice, žalba Ante Madunića na  20, a žalba Dražena Matijevića na 18 stranica. Glavaševu presudu su na Županijski sud u Zagrebu odnijeli njegovi prijatelji, a nije nam želio odgovoriti koje nove dokazne prijedloge je priložio.

"U ovom trenutku ne želim razgovarati o dokaznim prijedlozima, ali uvjeren sam da će žalba neminovno dovesti do ukidanja prvostupanjske presude", rekao je Glavaš.

Nakon odlaska Sanadera lakše

Dodao je i kako će nakon odlaska Ive Sanadera s premijerske funkcije proces biti pošteniji. "Zasigurno očekujem da će sud biti manje izložen političkom pritisku, ali i da će manje odigravati dodvorničku ulogu, kao što je to odradio sudac Željko Horvatinčić, koji je ulizica i dodvornik politike", rekao je Glavaš.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je sredinom studenog također uložilo žalbu, u kojoj je zatražilo veće zatvorske kazne za Branimira Glavaša i petero osuđenih u slučajevima "selotejp" i "garaža". U nepravomoćnoj presudi za dva slučaja Glavaš je osuđen na deset, Ivica Krnjak na osam, Gordana Getoš Magdić na sedam, a Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić na po pet godina zatvora.

Glavašev boravak u BiH

Povećanje kazni zahtijeva se zbog "posebno teških okolnosti djela i visokog stupnja njihove kaznene odgovornosti". Odvjetništvo zbog toga predlaže da im Vrhovni sud Republike Hrvatske izrekne kaznu zatvora u duljem trajanju.

Glavaš je netom prije izricanja presude otišao u BiH, gdje je još ranije zatražio dvojno državljanstvo. To mu je i odobreno i, iako je protiv dobivanja dvojnog državljanstva pokrenut sudski postupak, odlučeno je da ga se neće izručivati Hrvatskoj. U BiH se Glavaš, kako je naznačio Indexu, namjerava nastaviti baviti politikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.