Glavni zapovjednik iračke vojske moli SAD da ostane u Iraku do 2020.

GLAVNI zapovjednik iračke vojske kritizirao je američki plan o povlačenju svojih vojnika iz Iraka do kraja 2011. godine, nazvavši ga preuranjenim.

Prvi put od američke invazije na Irak 2003. godine je jedan irački zapovjednik zatražio od SAD-a da ostane u Iraku. General pukovnik Babaker Zebari upozorio je da iračka vojska još vjerojatno čitavo desetljeće neće biti spremna sama kontrolirati državu, dok je SAD objavio da namjerava završiti s borbama do kraja kolovoza te povući svih 64.000 vojnika do kraja sljedeće godine. 

Američki predsjednik Barack Obama je zadovoljan progresom u Iraku, ali Zebari je rekao da iračka vojska neće moći jamčiti za sigurnost u zemlji do 2020. te pozvao SAD da dotad ostavi svoje vojnike u njegovoj zemlji.

Čak i bivši Sadamov pomoćnik moli Obamu da SAD ostane u Iraku

"Trenutno nemamo problema s povlačenjem američkih snaga jer su još uvijek ovdje, ali problemi će se pojaviti nakon 2011. Političari moraju pronaći drugi način da riješe situaciju nakon 2011. Ako se mene pita, rekao bih političarima da američka vojska mora ostati dok iračka ne postane sasvim spremna 2020. godine", rekao je.

Prije nekoliko dana je čak i Tarik Aziz, desna ruka Sadama Huseina, njegov zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova, u intervjuu za britanski Guardian pozvao Obamu da ostavi američke postrojbe u Iraku.

 "Ne može nas sada ovako napustiti. Kada počiniš pogrešku, moraš je i ispraviti, a ne potpisati smrtnu presudu Iraku", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.