Kineski državni medij: Kina želi provjeru uvoza svinjetine iz EU

Ilustracija: Shutterstock

Kineske tvrtke namjeravaju od vlade zatražiti antidampinšku istragu uvoza nekih proizvoda od svinjskog mesa iz Europske unije, piše državni list Global Times, pozivajući se na neimenovani izvor iz poslovnih krugova.

Izvješće je objavljeno na platformi X i u internetskom izdanju, ne navodeći pojedinosti.

Istraga EU-a o uvozu više proizvoda iz Kine

Informacija izvora o zahtjevu za antidampinškim carinama na uvoz svinjetine iz EU vremenski se poklopila s pojačanim trgovinskim napetostima između Europske unije i Kine.

EU je otvorio istrage o uvozu više proizvoda iz Kine kako bi zaštitio domaću industriju, upotrijebivši prvi puta i ovlasti za provjere kineskih ponuda na javnim natječajima.

Bruxelles tako priprema teren za retroaktivne carine na kineske električne automobile, a provjerava i uvoz solarnih ploča i proizvoda od čelika.

Kina početkom godine odlučila provjeriti uvoz žestica iz EU-a

Kina je pak početkom godine odlučila provjeriti uvoz žestica iz EU-a nakon žalbe domaćih tvrtki da ih europski proizvođači zahvaljujući subvencijama prodaju po umjetno niskim cijenama. 

Glavni stručnjak Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanje (CATARC) i zamjenik direktora Kineskog istraživačkog centra za automobilsku strategiju i politiku Liu Bin rekao je prošli tjedan u razgovoru za Global Times i da bi Kina trebala podići carine na uvoz velikih automobila s 15 na 25 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.