Glogoški za Index: Divjak bi braniteljima iz poštovanja trebala objasniti što će pisati u udžbenicima

Foto: Borna Filic/PIXSELL

VETERANI Domovinskog rata, barem onaj dio okupljen oko Đure Glogoškog i Braniteljskog portala, ponovno se pobunio zbog nastave povijesti u osnovnim i srednjim školama.

Veterane smeta to što im nitko iz ministarstva nije objasnio što piše u novom kurikulumu povijesti, odnosno što će djeca učiti u udžbenicima.

"Zatražili smo od ministra branitelja Medveda da pokuša dogovoriti jedan sastanak s ministricom Divjak da vidimo točno što piše u novom kurikulumu. Mi uopće nemamo informaciju što piše unutra, požalio se Indexu Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine.

"Ono što nas najviše zabrinjava je to što nam nitko ne govori što će pisati u udžbenicima. Po ovome što je dosad bilo, vidjeli smo da se uči različita povijest o Domovinskom ratu. Mi samo tražimo informaciju što će biti u tom novom kurikulumu, što je to toliko zanimljivo unutra da hrvatski branitelji, koji su dio povijesti, ne mogu znati što će tamo pisati", zapitao se Glogoški.

Dodatno nam je pojasnio što točno žele njegovi veteranski istomišljenici.

"Zašto bi ministrica obrazovanja trebala objašnjavati kurikulum braniteljima? A zašto ne bi?"

"Mi nismo rekli koliko se treba govoriti o Domovinskom ratu u školama, je li to treba biti dva, četiri, osam ili deset sati. Zanima nas što će pisati unutra i da djeca uče jednu povijest o Domovinskom ratu, a ne dvije povijesti.

Pitali smo ga zašto bi ministrica obrazovanja trebala braniteljima objašnjavati školski kurikulum.

"A gledajte, zašto ne bi? Pravo na pristup informacijama ima svatko, svatko može znati što će biti", odgovorio je Glogoški.

Na opasku da branitelji nisu akteri u obrazovnom procesu, Glogoški je ogorčeno poručio da se branitelje više ništa ne pita.

"Branitelji u posljednje vrijeme nisu akteri ničega u hrvatskom društvu, to je općenito već godinama u Hrvatskoj, mislim da bi iz poštovanja prema onome što su branitelji napravilii u Domovinskom ratu ministrica Divjak trebala naći vremena pa da nam kaže što će to biti u  kurikulumu povijesti", zaključio je Glogoški.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.