Godina u kojoj su ženama rezali prava od Amerike do Afganistana

Foto: EPA

SKUPOVI i marševi povodom Međunarodnog dana žena u srijedu se održavaju diljem svijeta, nakon godine u kojoj je djevojkama u Afganistanu zabranjeno obrazovanje, u Iranu su izbili masovni prosvjedi za prava žena, a u SAD-u je poništena presuda koja je garantirala pravo na pobačaj.

Prosvjedi se održavaju u gradovima diljem svijeta i planirani su u Parizu, Bejrutu, Bagdadu, Karachiju i Istanbulu, između ostalih. U filipinskoj prijestolnici Manili aktivistice i aktivisti koji pozivaju na jednaka prava i bolje plaće sukobili su se s policijom koja je stala na put njihovom skupu.

"Sigurne, poštovane, ravnopravne"

"Girls just want to have fun... damental rights ", stajalo je na jednom plakatu u igri riječi koja se referira na slavnu pjesmu Cyndi Lauper ("Djevojke se samo žele zabavljati – i imati temeljna prava"). Prosvjednice su u Melbourneu tražile jednaku plaću i veću sigurnost za žene. 

"Sigurne, poštovane, ravnopravne", pisalo je na jednom transparentu na skupu kojem su prisustvovale i iranske predstavnice. Na velikom broju prosvjeda odaslani su pozivi na solidarnost s Irankama i Afganistankama koje su prošle godine pretrpjele velike napade na svoja prava.

"Afganistan pod talibanima ostaje najrepresivnija zemlja na svijetu po pitanju prava žena i bilo je uznemirujuće svjedočiti njihovim metodičnim, namjernim i sustavnim naporima da istisnu afganistanske žene i djevojke iz javne sfere", rekla je Roza Otunbajeva, voditeljica Misije Ujedinjenih naroda za pomoć Afganistanu (UNAMA).

Golemi prosvjedi u Iranu, važna odluka Vrhovnog suda u Americi

Smrt 23-godišnje Mahse Amini u rujnu u pritvoru iranske moralne policije u Teheranu pokrenula je najveće protuvladine prosvjede u toj zemlji u posljednjih nekoliko godina.

Proteklih dana iranski klerikalni vođe suočili su se s ponovnim pritiskom jer je bijes javnosti eksplodirao nakon vala trovanja učenica u nekoliko desetaka škola, piše Reuters.

Na nizu skupova govorilo se o temi pobačaja i reproduktivnih prava devet mjeseci nakon što je američki Vrhovni sud poništio značajnu presudu Roe v. Wade iz 1973., koja je ženama osiguravala pravo na pobačaj.

Meloni: Državne firme bi na čelu trebale imati bar jednu ženu 

Dio vlada Dan žena obilježio je zakonskim izmjenama ili političkim obećanjima. Kanada je ukinula povijesne zakone o nedoličnosti i zabrani pobačaja, Japan je objavio da je potrebno učiniti više kako bi se promijenili stavovi o spolovima, a Irska je najavila referendum kako bi se iz ustava uklonile zastarjele reference na žene.

Prva premijerka Italije Giorgia Meloni usredotočila se na ulogu žena u gospodarstvu, poručivši da bi tvrtke pod državnom kontrolom trebale imati barem jednu ženu na čelu.

U Japanu, koji je prošle godine u globalnom izvješću Svjetskog ekonomskog foruma rangiran kao 116. od 146 zemalja po rodnoj ravnopravnosti, glavni tajnik vlade Hirokazu Matsuno rekao je da je postignut napredak u poboljšanju radnih uvjeta žena, no da se mora učiniti više.

"Situacija žena koje pokušavaju uskladiti kućanske i poslovne obveze prilično je teška u našoj zemlji i zapažena je kao problem", rekao je pa dodao: "Mjere za rješavanje tek su napola dovršene."

Čelnica ruskog parlamenta: U našoj zemlji nema opasnih rodnih igara

U Rusiji, gdje je Međunarodni dan žena jedan od važnijih državnih praznika, čelnica gornjeg doma parlamenta iskoristila je tu priliku za žestok napad na seksualne manjine i liberalne vrijednosti koje promovira Zapad.

"Muškarci i žene su biološke, društvene i kulturne okosnice zajednica", napisala je Valentina Matvijenko u blogu na internetskoj stranici Vijeća Federacije.

"Dakle, opasnih rodnih igara u našoj zemlji nema i nikada ih neće biti. Prepustimo Zapadu da sam na sebi izvede taj opasni eksperiment."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.