Godišnje okupljanje UN-a o klimi: "Vrijeme je isteklo"

Ilustracija: EPA

ZEMLJE koje su prve na udaru klimatske krize pozvale su svijet da odmah djeluje protiv klimatskih promjena.

Na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima ovog tjedna nizinska otočna država Vanuatu pozvala je svijet da se usredotoči na borbu protiv globalnog zatopljenja i postigne sporazum o neširenju fosilnih goriva.

"Treba djelovati odmah"

"Vrijeme je isteklo, treba djelovati odmah", rekao je predsjednik Vanuatua Nikenike Vurobaravu Općoj skupštini UN-a.

UN-ov klimatski panel, međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC), upozorio je da globalne emisije vode prema tome da se prijeđe granica zagrijavanja od 1.5 Celzijevih stupnjeva i dosegne oko 3.2 Celzijeva stupnja do kraja stoljeća.

Poplave u Pakistanu ubile su više od 1500 ljudi

Razorne poplave u Pakistanu u rujnu zahvatile su velike dijelove zemlje, usmrtile više od 1500 ljudi i prouzročile štetu od 30 milijardi dolara. Pakistanski premijer Shehbaz Sharif pitao je svjetske vođe zašto njegov narod plaća cijenu globalnog zatopljenja.

"Pakistan nikada nije vidio oštriji i razorniji primjer utjecaja globalnog zatopljenja. Život u Pakistanu se zauvijek promijenio. Priroda je oslobodila svoj bijes na Pakistan", rekao je Sharif skupštini UN-a.

Diljem svijeta održani su prosvjedi

Mladi klimatski aktivisti okupili su se danas diljem svijeta, od Novog Zelanda i Japana do Njemačke i njujorških ulica, kako bi zahtijevali od bogatih zemalja da siromašnima plate štetu nastalu globalnim zatopljenjem.

Prosvjedi se održavaju šest tjedana prije ovogodišnjeg UN-ovog klimatskog summita, poznatog kao COP27, na kojemu ranjive zemlje planiraju zatražiti naknadu za štete uzrokovane klimatskim promjenama.

Biden: Nemamo puno vremena

"Ponavljamo poziv svijetu da objavi totalni rat najvećem izazovu ovog stoljeća, čudovištu klimatskih promjena. Ipak, nakon svih ovih godina svijet nije uspio razbiti našu ovisnost o fosilnim gorivima", rekao je predsjednik Maršalovih Otoka David Kabua u govoru na Općoj skupštini UN-a u utorak.

Sjedinjene Države i Kina najveći su svjetski emiteri štetnih plinova. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je ovaj tjedan u UN-u da "nemamo puno vremena". Premijer Fidžija Frank Bainimarama osudio je što se klimatski rat vodi "s apatijom, poricanjem i nedostatkom hrabrosti da se učini ono što svi znamo što se mora učiniti". Pozvao je svijet da se pokrene.

"Fidži je spreman raditi idućih godina za naše ljude i za planet. Naše pitanje za vas je sljedeće: Jeste li s nama? Nemojte nam reći da jeste osim ako to ne namjeravate pokazati", zaključio je Bainimarama.