Golar viking management: Naša prosječna mjesečna neto plaća nije 778.670 kuna

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

NAKON što je na Indexu objavljen članak pod naslovom "Tvrtka iz Splita isplaćuje najveću prosječnu neto plaću u Hrvatskoj - 778.670 kuna", iz tvrtke Golar viking management poslali su zahtjev za ispravkom informacije, koji u nastavku, u skladu sa Zakonom o medijima, prenosimo u cijelosti: 

"S obzirom da se u predmetnom članku u odnosu na našu stranku iznose neistinite tvrdnje i insinuacije, temeljem čl. 2 st. 3. Zakona o elektroničkim medijima, a u svezi čl. 40. Zakona o medijima ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi: 

Nije točna informacija da 'prosječna mjesečna neto plaća u tvrtki Golar viking management, splitskoj tvrtki koja upravlja plutajućim LNG terminalom u Omišlju, iznosi 778.670 kuna' kao ni informacija da 'Golar viking management ima dva zaposlena, a svaki godišnje zaradi 9.34 milijuna kuna neto'. 

GOLAR VIKING MANAGEMENT d.o.o. isplaćuje plaće za prosječno 65 zaposlenika mjesečno od kojih su dva (2) zaposlena u uredu tvrtke, a prosječno šezdeset troje (63) su pomorci u međunarodnoj plovidbi na LNG Terminalu. 

Članovi posade ukrcani na predmetnom terminalu se smatraju članovima posade za koje sukladno Pomorskom zakoniku, Zakonu o terminalu za ukapljeni plin i Zakonu o doprinosima poslodavac podnosi prijavu i odjavu na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje člana posade broda u međunarodnoj plovidbi na LNG terminalu, dok je obveznik plaćanja svih davanja sam pomorac-član posade u međunarodnoj plovidbi na LNG terminalu. 

U skladu s naprijed navedenim jasno je da se iznos koji je naveden kao neto plaće i naknade u GFI RDG za 2021.godinu od 18.688.074,00 kune odnosi na neto plaće prosječno 65 zaposlenika koje se isplaćuju dijelom prema Zakonu o radu (za dvoje zaposlenika), te dijelom prema Pomorskom zakoniku i Zakonu o terminalu na ukapljeni plin (za prosječno šezdeset troje pomoraca u meĎunarodnoj plovidbi na LNG Terminalu)

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenika tvrtke GOLAR VIKING MANAGEMENT d.o.o. u 2021.godini je iznosila 24.000,00 kuna, a ne kako je pogrešno navedeno u objavljenom članku. 

Budući predmetni članak sadrži neistinite informacije to je i objavljivanjem takvog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na štetu ugleda naše stranke. Stoga ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti, na način propisan čl. 41. Zakona o medijima."