Google krenuo u izjednačavanje plaća pa shvatio da muškarce plaća manje

Foto: EPA

KAKO bi se pozabavio problemom jednakosti plaća za žene i pripadnike manjina, Google je nedavno proveo interno istraživanje. No došli su do rezultata koje vjerojatno nitko nije očekivao - muškarci su bili plaćeni manje od žena za sličan rad. 

Google inače provodi ovakvu analizu svake godine otkad su 2017. tri bivše zaposlenice podigle tužbu protiv ovog internetskog diva zbog navodne sustavne diskriminacije koja se manifestira nižim plaćama za žene nego za muškarce s istim kvalifikacijama. Pitanje diskriminacije žena sada istražuje i američko ministarstvo rada, piše The New York Times. 

Usto, prošle godine su tisuće Googleovih zaposlenika prosvjedovale protiv načina na koji tvrtka rješava optužbe zaposlenica za seksualno uznemiravanje od strane visokih menadžera. The New York Times je tako otkrio da je bivši šef Androida Andy Rubin dobio otpremninu od čak 90 milijuna dolara nakon što je tvrtka utvrdila da su optužbe za seksualno napastovanje protiv njega vjerodostojne.

Google plaćao muškim programerima manje nego njihovim kolegicama

No najnovija studija otkrila je da su neki softverski inženjeri u Googleu manje plaćeni od svojih kolegica koje rade sličan posao. Tvrtka je u priopćenju na svom blogu, pod naslovom "Kako bismo osigurali da plaćamo pošteno i jednako", otkrila kako je u posljednjoj studiji analizirala plaće 91% zaposlenika, što je najveći postotak dosad, i u skladu s rezultatima o nejednakosti povećala plaće za 10.677 zaposlenika, u iznosu od ukupno 9,7 milijuna dolara. Riječ je o statističkoj analizi kojom se "traže neobjašnjene razlike u ukupnoj kompenzaciji (plaća, bonus i dionice) za različite demografske grupe".

Usporedbe radi, 2017. su povećali plaće za samo 228 zaposlenika i to u iznosu od samo 270 tisuća dolara. Iako Googleova vodeća analitičarka za jednakost plaća i analitiku zaposlenika Lauren Barbato u ovom priopćenju ne navodi koliki je postotak muških zaposlenika koji su dobili povišicu, objasnila je da je analiza za prošlu godinu uključila prethodno zanemarenu grupu softverskih inženjera nižeg ranga te da je utvrđeno kako unutar nje muškarci "dobivaju manje diskrecijskih sredstava od žena". 

Bivše radnice tužile Google za diskriminaciju žena, a James Damore za diskriminaciju muškaraca

>> Programer koji misli da žene nisu za programiranje tuži Google zbog otkaza

Ipak, kako piše CNBC, Googleova studija ograničena je na jedan određeni vid jednakosti plaća i ne uzima u obzir faktore poput takozvanog "levelinga" kojim se utvrđuje jesu li novi zaposlenici u tvrtki plaćeni adekvatno. Barbato je, međutim, odgovorila i na tu primjedbu u priopćenju: "Naša analiza pravičnosti plaća osigurava da kompenzacija bude pravedna za zaposlenike na istom poslu, na istom nivou, lokaciji i učinku. Ali znamo da je to samo dio priče. Jer leveling, ocjena učinka i promaknuće također utječu na plaću, ove godine poduzimamo sveobuhvatnu reviziju ovih procesa kako bismo osigurali da su ishodi pošteni i jednaki za sve zaposlenike."

Unatoč tome, iznenađujuće otkriće Googlea vjerojatno će ponovno pokrenuti raspravu oko moguće pristranosti uime političke korektnosti i raznolikosti od strane Googlea i drugih digitalnih divova. Podsjetimo, bivši zaposlenik ove tvrtke James Damore tužio je Google nakon što je dobio otkaz zbog svog otvorenog pisma u kojem je tvrdio kako razlike u plaćama i zastupljenosti žena nisu samo rezultat pristranosti nego i bioloških, odnosno psiholoških razloga među spolovima.

Nasuprot optužbama za diskriminaciju žena, Damore je tužio poslodavca zbog diskriminacije protiv muškaraca, bijelaca i političkih konzervativaca. I on je komentirao vijest o plaćama u Googleu na Twitteru. "Grupa žena tužila je Google tvrdeći da manje plaća žene, što je natjeralo Google da napravi analizu u kojoj je utvrdio da manje plaća muškarce, 'vjerojatno kao rezultat namjernih napora Googlea'", napisao je u tvitu uz vijest.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.