Gorka šala: Pročitajte oglas roditelja koji prodaju kćerku jer ne mogu plaćati kredit u francima

OČAJ HRVATSKIH obitelji zbog švicarskog franka poprima bizarne razmjere: otac i majka dviju djevojčica iz Viškova kraj Rijeke objavili su oglas da prodaju svoju mlađu kćer, jer više nisu u stanju otplaćivati rate kredita. Nakon što je priča o potresnom oglasu osvanula u medijima, isti je izbrisan sa stranice oglasnika.

Prodajemo kćer. Možda joj tako omogućimo normalan život...

Riječ je, naravno, o gorkoj šali, preko koje je bračni par prikazao kalvariju kroz koju prolaze tisuće obitelji slične njihovoj.

"Prodajem veselu i dražesnu mlađu kćer, stara je 22 mjeseca i pravim imenom se zove Franka, ironije li velike. Razlog prodaje su problemi sa stambenim kreditom u švicarskim francima koji mogu zaprijetiti deložacijom dvjema obiteljima, našoj, i obitelji suprugovih roditelja, jer imamo dvije hipoteke. Budući da imamo dvije kćeri (starija je rođena u studenome 2007. godine, tadašnji tečaj franak = 4,40 kuna), supruga i ja odlučili smo barem jednoj kćeri omogućiti normalan život", napisali su na stranicama internetskog oglasnika Njuškalo.

Nadaju se da će Franka doći u dobre ruke i "da će igrom slučaja i ona imati lijep život".

"Prednost dajemo kupcima iz Njemačke, skandinavskih zemalja, Australije, Kanade i državljanima ostalih pravno i ekonomski uređenih država koji ne žive niti planiraju živjeti u jadnoj, korumpiranoj i nepravednoj Hrvatskoj u kojoj jedino bankarski sustav ostvaruje profit i visoku dobit", poručuju ogorčeni roditelji.

Poruka Zagrebačkoj banci: Hvala što ćemo za kredit od 100 tisuća eura vratiti 288 tisuća

U oglasu su "skresali u brk" svima koje smatraju odgovornima za svoju financijsku propast, od banke i guvernera Rohatinskog, do premijerke i svoje osobne bankarice.

"Zahvaljujemo Zagrebačkoj banci koja nam je 7 puta u 4 godine povisivala kamatnu stopu na kredit i utrkivala se s tečajem franka. Hvala banci koja nam je omogućila da dignemo kredit od 100 tisuća eura u francima, kako bi nam glavnica nakon 4 godine plaćanja kredita danas iznosila oko 150 tisuća eura, a ukupni dug koji trebamo vratiti za stan s kamatama oko 288 tisuća eura. Hvala banci koja nam je povisila kamatnu stopu za još 0,8 posto jer je suprugina plaća bila slučajno, administrativnom pogreškom uplaćena pod krivim pozivom na broj", poručili su roditelji iz Viškova, zahvalivši i osobnoj bankarici u ZABA-i koja ih je nagovarala da uzmu kredit u švicarcima "jer je puno povoljniji i isplativiji i da to svima preporučuju". 

Hvala Rohatinskom koji se "užasno jako trudi olakšati situaciju svima u Hrvatskoj"

Jedna zahvala otišla je i na adresu Ustavnog suda. "Hvala im što promptno rješavaju samo nebitne slučajeve, a za provjeru ustavnosti valutne klauzule ili kriznog poreza nemaju vremena i pretrpani su", stoji u poruci.  Posebna zahvala upućena je premijerki Kosor i Ivi Sanaderu, Željku Rohatinskom "koji se užasno jako trudi olakšati situaciju svima u Hrvatskoj", Kukuriku koaliciji koja ima vremena i novca za ručkove u restoranima svakog tjedna...

"Kako se ne bi našao netko "jako pametan i vrijedan" iz Pravobraniteljstva za djecu, socijalne skrbi ili policije, da propitkuje ima li ovdje elemenata kaznenog djela ili iskorištavanja djece, napominjemo da dijete nije na prodaju, te da oglas služi samo u svrhu ukazivanja na goruće probleme velikog broja građana Republike Hrvatske", zaključili su mama i tata iz Viškova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.