ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Gotov sastanak, nema dogovora. Sindikati: Vlada je na potezu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

SINDIKATI obrazovanja danas su objavili da odbijaju ponudu vlade koju su dogovorili na pregovorima u utorak kasno navečer. 

Tada je rečeno da će dogovoreno biti proslijeđeno na izglasavanje članovima sindikata u školama, što je i napravljeno. 

Rezultati su predstavljeni danas, a pokazuju da sindikati odbijaju ponudu vlade te da štrajk ide dalje. Nedugo potom objavljeno je kako su sindikati ponovno pozvani u vladu na sastanak. 

Sastanak vlade i predstavnika sindikata počeo je od 16 sati, a završio malo prije 19 sati. Kako su se događaji uoči i poslije sastanka odvijali, čitajte ovdje:

>>Tijek događaja

19:25 "Mi smo apelirali na njih da je nakon 35 dana štrajka vrijeme da se djeca vrate u školu i nije korektno da djeca budu taoci zahtjeva za povišicom vlastitih materijalnih prava. Nastavit će se razgovori, vidjet ćemo što će biti", rekao je Frka Petešić.

"Vlada je najavila u cjelovitom paketu koji je dan, zahtjev sindikata je bio izmjena koeficijenata. Rekli smo da, ali na kvalitetan način, da budu ispunjene sve nepravde, a to se ne može raditi preko koljena, preko noći, to ćemo raditi temeljito i s vama u partnerskom odnosu. Međutim, da ne čekate da se to dogodi, mi vam nudimo kroz dodatke ista materijalna prava, koja s povišicom osnovice dolaze na veća materijalna prava nego što je zahtijevano kroz koeficijente", rekao je Frka Petešić, javlja N1.

"Vlada ima mandat, vlada može mijenjati svoje pozicije, ponude, ali kad imate sugovornika koji uvijek ima istu ploču, onda je jako teško da dođe do pomaka, osim da prihvatite 100 posto zahtjeva, još kad se to uvjetuje da ostali službenici dobiju ponudu koju im je vlada obećala", rekao je Frka Petešić nakon sastanka sa sindikatima.

19:19 Savjetnik premijera Zvonimir Frka-Petešić dao je izjavu medijima nakon sindikata.

"Kako stvari stoje, pomaka nema. Rekao bih da smo s druge strane imali pozicije kao prije dva mjeseca, iako se vlada u zadnja dva mjeseca približila. Ukopali su se u rovove s druge strane i to otežava pronalazak rješenja", rekao je.

"Predstavnici su jako čvrsti oko koeficijenata, kod nekih drugih je tu malo drugačiji stav. Otegotna okolnost je da se postavlja stopostotni zahtjev kao preduvjet oko koeficijenata da bi se potpisao TKU za podizanje plaća za 6,12 posto u ostalim javnim službama, što de facto ne samo da su djeca taoci štrajka, nego su i druge javne službe taoci ove situacije jer im se na ovaj način ne omogućuje povišica plaća koju im je vlada najavila", rekao je Frka Petešić.

"Ovdje je bilo jako puno stvari o kojima se razgovaralo, međutim, s druge strane nema nikakvih pomaka. Druga otegotna okolnost je kad imate predstavnike koji nemaju mandat pregovarati, nego imaju samo jednu poziciju koja je ista kao i prije dva mjeseca. Oni su razgovarali o koeficijentima, mi smo objašnjavali sve što se može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja, ali tu postoji određeno nejedinstvo i tu su razgovori malo teži", rekao je Frka Petešić, javlja N1.

19:02 Sanja Šprem je rekla da su na sastanku upoznali premijera s cijelim nizom problema zbog kojih učitelji, nastavnici i profesori nisu zadovoljni.

"Važno je svim problemima pristupiti ozbiljno", rekla je.

Dodala je da o opciji dodataka nisu razgovarali jer se pokazalo kako sindikati to ne žele.

"Što je premijer shvatio, pitajte njega. Danas je 35. dan štrajka, mislim da je svima jasno da je situacija ozbiljna. Štrajk ide dalje", dodala je.

Rekla je i da o plaćama za mjesec u kojem se štrajkalo nisu razgovarali i potvrdila kako su dostupni za novi razgovor bilo kada tijekom vikenda.

19:00 "Prenijeli smo odluke tijela sindikata i način kako riješiti ovaj problem. Razgovarali smo i o nematerijalnim pravima, međutim najvažnije pitanje je bilo pitanje rješavanje koeficijenata.

Puno smo razgovarali, puno je puta bila riječ koeficijent. Vlada sada jasno zna naše stavove. Od vlade ćemo dobiti odgovor”, rekao je Mihalinec.

“Vlada je na potezu. Obavijestili smo premijera da smo na raspolaganju cijeli vikend. Bilo koji trenutak za pozvati nas, tada mi možemo, u jednom slučaju, odmah prekinuti štrajk”, dodao je.

18:55 Sa sastanka je prva izašla ministrica Divjak, koja je rekla da se pregovori nastavljaju.

18:39 Kako s terena javlja reporterka televizije N1, pregovori u vladi su zapeli i ne idu u pravom smjeru, odnosno u smjeru rješenja situacije.

Dodaje kako je pitanje koliko će sve potrajati te hoće li se predstavnici vlade i sindikata uskoro razići i nastaviti pregovore drugi put, što bi značilo nastavak dugotrajnog štrajka.

17:55 Sastanak ulazi u drugi sat. Za razliku od sastanka koji je održan u utorak, s ovog sastanka ne cure nikakve informacije.

16:30 Budući da su u vladu stigli predstavnici sindikata, premijerov savjetnik i ministrica Divjak, pretpostavlja se da je sastanak u tijeku.

16:10 Stigao je i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Odgovorio je na novinarska pitanja.

Branimir Mihalinec rekao je kako su sindikati potvrdili odbijenicu vladine ponude te da to idu predstaviti vladi.

"Premijer je danas taj koji donosi odluku. Ovisno o njegovoj odluci učenici će se vratiti u klupe, a mi na posao", rekao je Mihalinec.

"Znači, premijer treba nama donijeti uredbu o koeficijentima", rekao je.

Dodao je kako je oko 90 posto zaposlenih poslalo jasnu poruku da ne želi dodatke nego koeficijente.

Novinari su ga pitali što ako dođe do zabrane štrajka, rekao je da će sigurno postupiti onako kako sud naredi.

Skupa s njim stigla je i Sanja Šprem koja nije davala izjave za medije.

16:07 Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka kaže da je sustav u blokadi, a sindikati čekaju što će vlada napraviti.

"Stanje je jasno, nemamo posebnih taktičkih pozicija. Sustav je u blokadi toliko dugo, očekujemo što će vlada napraviti u ovom trenutku", rekao je Radeka novinarima pred Banskim dvorima.

Na pitanje hoće li sindikati potpisati Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, uzvratio je da njegov sindikat sigurno neće.

"Jasno sam rekao i na konferenciji za novinare - to je zakon spojenih posuda, kako je to uostalom i premijer navodio. Kad riješimo krizu s koeficijentima, onda ćemo prići rješavanju problema s osnovicom plaće", poručio je.

16:05 Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić prvi je došao na sastanak od predstavnika sindikata.

"Moje neko očekivanje je da nas zovu najprije da čuju od nas rezultate izjašnjavanja. Zbog toga nas nisu trebali zvati. Drugo je da žele svoju ponudu proširiti, promijeniti...", rekao je upitan o razlogu sastanka.

Upitan o izjavi ministra Marića da povišica, ako sindikati obrazovanja ne pristanu na ponudu, neće biti ni za druge, prokomentirao je da to baš i nije tako.

“Ja ne bih to tako rekao, već smo imali situaciju da su jedni potpisali, drugi ne, ja bih rekao da je to neka vrsta pritiska na sindikate”, rekao je.

Dodao je i da će, ako dođe do zabrane štrajka, to biti svojevrsni poraz vlade.

16:00 Za sada su na sastanak stigli ministrica Blaženka Divjak i posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić.

"Ponuda mora biti takva da se ovo završi i da možemo normalno krenuti sa školskom godinom jer situacija je ozbiljna", rekla je ministrica Divjak.

Novinari su je pitali znači li to da će se podići koeficijenti. "To je ono što traže sindikati i što je očito čarobna riječ", rekla je.

15:45 Sastanak vlade i sindikata trebao bi početi u 16 sati.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.