Njemačka će graditi LNG terminal na svom najvećem otoku, stanovnici najavili tužbu

Ilustracija: EPA

Njemački parlament je odobrio gradnju još jednog LNG terminala, a stanovnici otoka Ruegen, na kojem bi se terminal trebao graditi, najavili su tužbu protiv ovog projekta.

"Mi ćemo pred Saveznim upravnim sudom zatražiti trenutačno zaustavljanje projekta i izdavanje dozvola", rekao je odvjetnik Reiner Geulen koji predstavlja stanovnike kupališta Binz u blizini kojeg bi se trebao graditi LNG terminal.

On je iznio argumente tužitelja koji kažu kako Baltik i obala Ruegena nisu pogodni za stvaranje "industrijskih područja" većeg razmjera.

Plutajući LNG terminal bi trebao biti postavljen u sklopu luke Mukran

Istodobno, kako javljaju njemački mediji, ministarstvo gospodarstva i energetike vrši pritisak na parlamentarni odbor za financije kako bi gradnja terminala počela već 1. kolovoza. To bi, kako se navodi, trebalo zajamčiti da terminal bude pušten u pogon do kraja godine.

Plutajući LNG terminal bi trebao biti postavljen u sklopu luke Mukran na jugoistočnom dijelu najvećeg njemačkog otoka, koji je prije svega poznat po turizmu.

Njemačka nakon pada količine uvoza zemnog ruskog plina donijela zakon o ubrzanoj gradnji LNG terminala

Njemačka vlada je nakon napada Rusije na Ukrajinu i značajnog pada količine uvoza zemnog plina iz Rusije donijela zakon o ubrzanoj gradnji terminala za ukapljeni plin.

Krajem 2022. je otvoren prvi njemački LNG terminal u Wilhelmshavenu, a u gradnji ili pripremnoj fazi su još četiri terminala. Njemačka je u međuvremenu sklopila i nekoliko ugovora o uvozu ukapljenog plina, među ostalima i s Katarom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.