Građani će SMS-om biti upozoreni na požar, poplavu i potres

Foto: Borna Filic/PIXSELL

MINISTARSTVO unutarnjih poslova nabavlja sustav za upravljanje krizama i katastrofama vrijedan 48 milijuna kuna kojim će se brže obavještavati građane i sudionike sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama za smanjenje žrtava i materijalne štete, piše u utorak Večernji list.

U slučaju požara, poplava, potresa, epidemija, migrantske krize, radiološke i nuklearne nesreće, industrijske i prometne nesreće i ekstremnih vremenskih uvjeta, svi koji se zateknu na području Hrvatske zahvaćenom nekom od tih kriza ili katastrofa na svoj će mobitel dobiti SMS upozorenje od Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

A to će biti jedna od mogućnosti jedinstvenog nacionalnog sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) koji nabavlja MUP, čija je procijenjena vrijednost 48 milijuna kuna plus PDV. Svrha tog sustava bit će, kako se navodi u MUP-ovoj dokumentaciji, rano upozoravanje i javno uzbunjivanja građana korisnika mobilnih uređaja prilikom kriznih situacija. Radi se o nabavi hardvera i softvera koji će RCZ-u pomoći da koordinira i rukovodi aktivnostima planiranja zaštite od katastrofa i provodi preventivne aktivnosti i intervencije u slučaju njihove pojave.

Novim sustavom brže će se obavještavati građane i sudionike sustava civilne zaštite o opasnostima koje prijete i o mjerama koje je potrebno poduzeti, a u cilju smanjenja ljudskih žrtava i materijalne štete.

Pokrivenost cijele Hrvatske

Osim novih komunikacijskih kanala prema građanima, sustav će uvesti i nove komunikacijske kanale i u internoj komunikaciji među organizacijama kojima je bitno raspolagati informacijama o opasnostima, poput vatrogasne službe, HAK-a, javnih institucije, hotela, kampova, nacionalnih parkova.

Sustav će razlikovati korisnika hrvatskih mobilnih mreža i stranih nacionalnih operatora kako bi se u slučaju krizne situacije mogla poslati poruka na stranim jezicima.

U MUP-u navode da su obavili razgovore s članovima uprava sva tri nacionalna mobilna operatora koji su potvrdili sudjelovanje u projektu, čime će se postići pokrivenost cijele Hrvatske i korisnička baza od gotovo 100 posto mobilnih korisnika.

Rok je 1. rujna 2022.

Sustav će morati nepovratno anonimizirati identitet korisnika, što znači da mora osigurati privatnost korisnika u skladu s napucima Agencije za zaštitu osobnih podatka, temeljem GDPR-a i e-privacy regulative.

Krajnji rok za ugradnju, instalaciju, prilagodbu, funkcionalnu uspostavu i implementaciju gotovog sustava do potpune funkcionalne gotovosti je 1. rujna 2022., a planirana je sukcesivna isporuka u tri vremenske faze, piše Večernji list.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.