Građevinari se oporavljaju - više nije problem nedostatak posla, nego radnika

Foto: Hina, Graf: HGK

U POSLJEDNJEM kvartalu prošle godine vrijednost je izvršenih radova ostvarena s vlastitim radnicima poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih iznosila 4,1 milijardu kuna, što je 7,9 posto više nego u posljednjem kvartalu prethodne godine. Pritom je vrijednost radova na zgradama porasla za 9,1 posto, dok je istodobno vrijednosti radova na ostalim građevinama povećana za 7,1 posto, navodi se u analizi HGK.

"Ostvareni rezultati ohrabruju jer je riječ je o najvišoj kvartalnoj vrijednosti radova zabilježenoj od četvrtoga kvartala 2012. godine te o uspostavljenom kontinuitetu rasta vrijednosti građevinskih radova na godišnjoj razini koji se sada protegao na posljednjih osam kvartala", komentiraju analitičari HGK.

U takvim je okolnostima sumarno u 2016. godini vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima dosegla 14,0 milijardi kuna, što je 4,7 posto više nego u 2015. godini. To je druga godina zaredom u kojoj se bilježi rast vrijednosti radova s tim da je on, zbog niske baze, bio izraženiji u 2015. godini kada je iznosio 7,3 posto. U posljednje dvije godine rast je primarno bio potaknut povećanjem vrijednosti radova na zgradama (u 2016. godini za 5,4 posto) uz istodobno nešto umjereniji rast vrijednosti obavljenih radova na ostalim građevinama (u 2016. godini za 4,2 posto).

Očito je da dinamika oporavka vrijednosti i obujma radova na infrastrukturnim objektima i dalje zaostaje za rastom radova na zgradama, ali se razlika u dinamici postupno sužava, i to sa 6,7 postotnih bodova u 2015. godini na 1,2 postotna boda u 2016. godini. U strukturi vrijednosti radova u 2016. godini radovi na zgradama sudjelovali su s 43,7 posto (11,9 posto stambene i 31,8 posto nestambene zgrade), dok se na ostale građevine odnosilo 56,3 posto ukupne vrijednosti radova izvršenih vlastitim radnicima (31,9 posto na prometnu infrastrukturu, 20,8 posto na cjevovode, komunikacijske i energetske vodove, 2,2 posto na složene građevine na industrijskim prostorima te 1,4 posto na ostale nespomenute građevine).

Više problem nije nedostatak posla nego radnika

U skladu s tim, u strukturi vrijednosti radova u prošloj je godini u odnosu na prethodnu godinu povećan udio vrijednosti radova na zgradama za 1,8 postotnih bodova (većinom na stambenim zgradama), dok je u strukturi radova na ostalim građevinama smanjen udio prometne infrastrukture za 7,4 postotna boda uz istodobno povećanje udjela vrijednosti radova na cjevovodima, komunikacijskim i energetskim vodovima za 5,6 postotnih bodova.

Rast vrijednosti izvršenih radova popraćen je još snažnijim porastom vrijednosti novih narudžbi koje su u posljednjem kvartalu prošle godine povećane za 28,3 posto u odnosu na posljednji kvartal 2015. godine, čime je i vrijednost narudžbi u cijeloj 2016. godini bila za 15,0 posto veća nego u 2015. godini. Pritom je 2016. godinu obilježio veći rast vrijednosti novih narudžbi za ostale građevine (+17,7 posto) od porasta vrijednosti narudžbi za zgrade (+11,9 posto), što upućuje na izgledno dinamiziranje ukupnih građevinskih radova u ovoj godini, ali i na to da će naredno razdoblje vjerojatno obilježiti nešto dinamičniji rast građevinskih radova na infrastrukturnim objektima.

"S objavom podataka o vrijednosti građevinskih radova i novih narudžbi praktički su kompletirani najvažniji podatci o građevinskoj aktivnosti u prošloj godini koji potvrđuju pozitivne pomake u građevinarstvu te istodobno upućuju na izgledan nastavak takvih tendencija i u ovoj godini. Tako je u 2016. godini, u odnosu na prethodnu godinu, uz rast vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima za 4,7 posto i narudžbi za 15,0 posto, zabilježen rast fizičkog obujma građevinske aktivnosti za 2,9 posto, rast broja izdanih građevinskih dozvola za 26,7 posto, rast u dozvolama predviđene vrijednosti radova za 11,7 posto i rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva za 2,7 posto. U takvim se okolnostima problematika građevinske aktivnosti postupno pomiče s nedostatka poslova prema nedostatku dovoljnog broja radnika određenih struka i kvalifikacija neophodnih za obavljanje poslova", smatraju analitičari HGK.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.