KORONAVIRUS

Gradonačelnica Sinja za Index: Zaraženi član stožera vodio je djecu na pregled

Screenshot: YouTube

S KRISTINOM KRIŽANAC, sinjskom gradonačelnicom, razgovarali smo nekoliko puta nakon što smo objavili informaciju o dvije zaražene osobe u njezinu gradu. Riječ je, kako doznajemo, o društveno aktivnim ljudima, jedan je član gradskog kriznog stožera, drugi zaposlenik jedne banke, te epidemiolozi pokušavaju doći do što većeg broja osoba s kojima su bili u kontaktu proteklih tjedana. A Križanac nam je govorila o kronologiji dolaska korone u mali, ali i poznati dalmatinski grad.

>> Dvoje zaraženih u Sinju, jedan je član stožera. Gradonačelnica u samoizolaciji

"Dva sata smo komunicirali što da napravimo"

"Kao članovi stožera, sinoć negdje oko 22:30 dobili smo informaciju od dežurne epidemiologinje i mog načelnika stožera da u Sinju imamo osobu zaraženu koronavirusom. Naravno da smo međusobno do dva sata komunicirali što da napravimo, savjetovali se s epidemiologom i jednostavno smo odlučili da danas nitko od nas ne ide na posao, da svi ostanemo kući. Obavljamo svoje redovne poslove za koje smo zaduženi i čekamo upute epidemiologa. Kad dobijete takvu vijest, osjećate nelagodu. Prva pomisao je na vašu familiju. To je prvo što vam prođe kroz glavu", rekla je sinjska gradonačelnica u razgovoru za Index.

"Svjesna sam odgovornosti, ali razmišljam o familiji"

"Okej, svjesna sam svoje odgovornosti, trebam raditi svoj posao, na čelu sam jednog grada, ali razmišljate o familiji, ne daj bože da ste joj učinili zlo. Nakon tog prvog razmišljanja smirite se, idemo dalje, idemo vidjeti što možemo napraviti, koji su nam sljedeći koraci. Više se bojim dezinformacija koje poljuljaju povjerenje u upute Nacionalnog stožera koji zaista radi izvrstan posao, nego u sve ostalo. Moramo biti pribrani, moramo razmišljati trezveno, cijeli svijet je u istoj priči i znamo zašto ovo radimo. Znači, trebamo se pridržavati mjera koje svakodnevno dobivamo od našeg Nacionalnog stožera, trebamo sačuvati naše djedove, bake, mame, tate“, govori naša sugovornica.

"Zaraženi je bio na sastancima, ali pridržavali smo se mjera"

Zaraženog člana kriznog stožera, naravno, poznaje:

"Ništa privatno, poznajem gospodina, jasno. Bio je prisutan na sastancima i imali smo nekakav indirektan kontakt, ako se to tako može nazvati, dva metra u zatvorenom prostoru, odnosno jedan metar na otvorenom, ali imali smo i zaštitne maske. Svima koji su dolazili u gradsku upravu pripremali smo rukavice i zaštitne maske, zaista smo razmišljali o tome. Zaista smo se pridržavali svih mjera i preporuka, kao odgovorni ljudi i predstavnici institucija“, kaže Križanac.

"Sad više ne razmišljam o sebi, nego da ne bih bila blizu svojih u kući. Nisam u strahu, treba razmišljati pozitivno. Ovo je pandemija koju nitko od nas ne poznaje dovoljno, svi trebamo puno više optimizma", podvlači naša sugovornica.

Vodio djecu na pregled i kašljao

Interesiralo nas je kako je i zašto član stožera uopće testiran na koronavirus.

"Koliko imam informaciju, vodio je djecu na pregled, pa je valjda i on malo kašljao i onda je testiran, a prave simptome osjetio je tek jučer ujutro oko 10 sati", objašnjava Križanac.

Epidemiolozi u potrazi

O drugom zaraženom je znala manje, informaciju o njegovu zdravstvenom stanju dobila je tek jutros oko 9:30.

"Vjerujem da epidemiolozi još uvijek hvataju kontakte zaraženih, jer nije baš jednostavno da sjednete i razmišljate gdje ste sve bili zadnjih 15 dana. Znači, treba vrijeme za to", zaključila je Križanac i još jednom apelirala da se vjeruje u institucije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.