Gradonačelnik Bihaća ne želi migrante u kampu koji je opremila Europska unija

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

GRADONAČELNIK Bihaća Šuhret Fazlić odbio je u razgovoru s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom mogućnost da se ilegalni migranti smjeste u kamp Bira u ovom gradu, iako ima najbolje uvjete te je potpuno izgrađen i opremljen sredstvima Unije.

"Grad Bihać je tri godine bio dio rješenja problema migrantske krize i spremni smo aktivno sudjelovati u zbrinjavanju migranata koji nemaju primjeren smještaj, ali Bira ni u kojem slučaju ne može biti ponovo korištena kao migrantski kamp", izjavio je gradonačelnik Fazlić na sastanku, kako su u priopćenju prenijeli iz Grada Bihaća.

Sattler je u pratnji veleposlanica Njemačke i Austrije Margret Uebber i Ulrike Hartmann posjetio tijekom dana šatorski kamp kod sela Lipa nedaleko od Bihaća te je razgovarao s gradonačelnikom Fazlićem.

Pri tome su sugovornici ocijenili kako je potrebno poboljšati uvjete za boravak u kampu Lipa kako bi se zbrinuli i preostali ilegalni migranata koji i dalje borave na otvorenom i napuštenim prostorima.

Kamp Bira nalazi se u samome Bihaću, zbog čega je veliki broj stanovnika ovoga grada tražio izmještanje migranata i zatvaranje kampa.

Nedavno je potpuno protivljenje smještaju migranata na područje Republike Srpske izrazio predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik.

Na humanitarnu krizu s migrantima reagirao je i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku

Oko 200 ilegalnih migranata nedavno je, nakon više od dva tjedna, dobilo privremeni smještaj u šatorima postavljenim kod sela Lipa u blizini Bihaća, a vojnici i pripadnici Crvenog križa BiH nastojali su osigurati smještaj za još nekoliko stotina ljudi koji se danima smrzavaju boraveći na otvorenome.

Migranti su ostali bez smještaja nakon što je u požaru izgorio privremeni prihvatni centar kojim je upravljala Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Njih više od 900 tada je ostalo bez bilo kakve skrbi, a protekle su dane proveli na razvalinama nekadašnjeg kampa očekujući pomoć lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je donijelo odluku kako će u selu Lipa, udaljenom 20-ak km od Bihaća, biti uspostavljen stalni kamp za smještaj migranata koji bi trebao biti opremljen kontejnerima, no procjena je kako će to potrajati najmanje do kraja ožujka.

Na humanitarnu krizu s migrantima reagirao je i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Joseph Borell tražeći da se Bira stavi u funkciju. Do sada je EU pomogla BiH s 88 milijuna eura za rješavanje migrantske krize.

Procjene govore da se u BiH nalazi između sedam i devet tisuća migranata. Oko dvije trećine borave u prihvatnim centrima u Unsko-sanskoj županiji i u okolici Sarajeva, dok ostali pokušavaju prezimiti spavajući u napuštenim objektima, ali i u šumama u blizini granice s Hrvatskom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.