Granić u Haagu: Lord Owen 1994. godine tražio da Srbima damo Baranju

NA SUĐENJU generalima Anti Gotovini, Ivan Čermaku i Mladenu Markaču danas je svjedočio bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić te je rekao kako je 1994. godine lord Owen tražio da Srbima ustupi dio našeg teritorija.

Prema Graniću to je bio uvjet za reintegraciju okupiranih područja. Zamisao je bila da se Srbima iz BiH da izlaz na more te 20 kilometara dugačak koridor ispod Županje. Prema tom suludom prijedlogu Srbija bi dobila i cijelu Baranju, dok je istočna Slavonija trebala postat kondominij. Navodno se takvom planu protivio Richard Holbrooke.

"Sve smo dogovarali sa Amerikancima"

Granić je posvjedočio i kako u akciji Oluja Knin nije bio selektivno ni prekomjerno granatiran. "Svaki dan bili smo u kontaktu s američkim dužnosnicima na diplomatskoj, vojnoj i obavještajnoj razini", rekao je Granić te dodao kako ništa nije činjeno bez konzultacija s Amerikancima.

Tako je kazao i kako je Gotovina provodio ono što je Hrvatska dogovorila sa SAD-om, a pohvalio ga je zbog discipline i dodao kako je bio sjajan general za najteže zadaće. Smatra kako su zločine nad lokalnim Srbima počinile organizirane kriminalne skupine i pojedinci, a ne hrvatski vojnici. Potvrdio je i kako je politički vrh do kraja kolovoza mislio da zločini nisu niti počinjeni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.