Grčka policija sravnila sa zemljom imigrantski kamp

GRČKA interventna policija započela je operaciju uništavanja kampa u kojemu su živjeli ilegalni imigranti na zapadnom ulazu u grčki grad Patras. U kampu su živjeli imigranti kojima je cilj bilo ukrcavanje na neki od brodova koji putuju prema Italiji i zapadnoj Europi. Zatvaranje kampa je grčki odgovor na sve veći broj ilegalnih imigranata u toj zemlji.

Buldožeri sve sravnili sa zemljom

Sinoć prije sumraka stotinjak interventnih policajaca, praćenih buldožerima je ušlo u kamp i sravnilo sa zemljom nizove plastičnih i kartonskih nadstrešnica pod kojima su se skrivali imigranti. Jedino što je vojska ostavila netaknutim su improvizirana džamija i šator koji su koristili liječnici volonteri koji su imigrantima pružali medicinsku pomoć.

Kamp u Patrasu postojao je na ovoj lokaciji više od 13 godina, a prema izračunima starim nekoliko mjeseci ondje je boravilo oko 1.800 ljudi, poglavito Afganistanaca, prenosi BBC. Međutim, nakon što su grčke vlasti postrožile odnos prema imigrantima, a ukrcaj na brodove prema željenim destinacijama je postao gotovo nemoguć, broj imigranata se drastično smanjio na stotinjak.

Poticaj za trgovanje ljudima

Prema izvješćima Crvenoga križa, noćašnja policijska akcija definirana je kao akt terorizma naspram imigranata. Pretpostavlja se da se radikalnošću akcije željela poslati poruka kako ilegalni imigranti nisu u budućnosti dobrodošli u Grčkoj. Grčke konzervativne vlasti u posljednjim su tjednima pojačale borbu protiv imigranata, omogućavajući da proces deportacije bude što jednostavniji i brži. Međutim, ovim akcijama će vjerojatno biti najzadovoljniji trgovci ljudima koji naplaćuju po osam tisuća eura po osobi za siguran izlaz iz Grčke prema Italiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.