Grčku će pogoditi uragan, stručnjaci apeliraju: Idite kod rodbine ili prijatelja

Foto: AccuWeather

GRČKA se sprema za udar velikog ciklona, odnosno uragana Janus koji će pogoditi zemlju tijekom sutrašnjeg dana.

Stručnjaci apeliraju na oprez, a glavni tajnik civilne zaštite objavio je danas i posebne upute građanima.

> Nad Mediteranom se stvara vrlo rijetka meteorološka pojava, evo kako će izgledati

Na Grke se apelira da budu oprezni i da svi koji žive u suterenima potraže smještaj kod obitelji ili prijatelja kako bi se zaštitili od ovog mediteranskog ciklona. Zamjenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias rekao je u obraćanju naciji da se očekuje vrlo loše vrijeme. Upozorio je na poplave te da bi moglo doći do rušenja stabala i porasta razine mora, posebno u područjima Zakintosa, Kelafonije, Itake, Mesinije, Evije...

Rijetka meteorološka pojava u Sredozemlju

Medicane ili mediteranski tropski uragan vrlo je rijetka meteorološka pojava u Sredozemlju, a uglavnom se javlja samo u najtoplijem dijelu Sredozemnog mora.

Za razvoj uragana u Sredozemnom moru uvjeti su vrlo nepovoljni: temperatura mora nije dovoljno visoka, često nema dovoljno vlage, a Sredozemno more jednostavno je premaleno za njihov razvoj. Od 1948. do 2011. godine ukupno je zabilježeno samo 99 ciklona koji su podsjećali na uragan.

"Efekti Janusa, moramo biti jasni, bit će slični kao i kod oluja jačih intenziteta. Jake padaline donijet će poplave u urbanim dijelovima Grčke, te može biti privremenih poteškoća u snabdijevanju strujom, vodom i telekomunikacijama. Za sve koji žive na spomenutim mjestima potrebno je pratiti tri glavne upute: Oni koji žive na područjima koja su ranije pretrpjela poplave ili blizu rijeka i obala, izbjegavajte ostati u podrumima, suterenima i prizemljima", naveo je zamjenik ministra za civilnu zaštitu, prenosi Flash.gr.

"Odite kod rodbine ili prijatelja na nekoliko dana"

"Razmislite o tome da odete kod rodbine ili prijatelja na nekoliko dana zbog lošeg vremena. Izbjegavajte bilo kakvo nepotrebno kretanje tijekom ovih teških uvjeta i zaštitite prozore i vrata, uvijek imajući na umu mogućnost da odete i na viši kat kuće. Nemojte prelaziti bujice i poplavljene puteve pješice bez razloga. Pratite medije za daljnje upute", dodao je Hardalias. 

Očekuje se da će oluja Janus udariti sutra, u četvrtak, ali da će se ciklon kretati sve do subote. 

Nije prvi put da Grčku pogađa ovakav ciklon

Posljednji medicane bio je Zorbas koji je krajem rujna 2018. pogodio područje Grčke, a putanja mu je bila gotovo identična kao što se prognozira za nadolazeći sustav.

Zbog tog nevremena bio je zaustavljen trajektni promet, kao i zračni promet, a nekoliko dana nisu radile ni škole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.