Greenpeace pozvao Von der Leyen da Europa napusti plin do 2035.

Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

AKTIVISTI Greenpeacea pozvali su predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da planira postupno napuštanje fosilnog plina do 2035. i potakne energetsku tranziciju na obnovljive izvore energije u Europskoj uniji jer je plin jedan od najvećih uzročnika klimatske krize.

Aktivisti iz Hrvatske, Mađarske, Poljske i Irske popeli su se na plinsku platformu Ivana B na sjeveru Jadranskog mora, oko 50 kilometara udaljenu od hrvatske obale, i istaknuli veliki transparent s likom Von der Leyen koji je poziva na tu promjenu. 

"Fosilni plin kao i druga fosilna goriva izaziva ratove i šteti ljudima diljem svijeta"

"Fosilni plin kao i druga fosilna goriva izaziva ratove i šteti ljudima diljem svijeta. Industrija fosilnih goriva raste i povećava svoj profit, dok se građani moraju nositi s vrtoglavim cijenama energenata. Europski čelnici dopustili su da se dogodi takva kriza", rekla je voditeljica regionalne kampanje protiv plina u Greenpeaceu CEE Eszter Matyas. 

Dodala je kako nas čelnici drže ovisnima o fosilnim gorivima umjesto da se okrenu obnovljivim izvorima energije, a još uvijek i vjeruju "zelenim lažima" industrije fosilnih goriva koja ga naziva "tranzicijskim gorivom" na putu do čiste energije.

Matyas je istaknula kako klimatska znanost jasno kaže da je fosilni plin velik dio problema klimatske krize i potrebno ga je postupno ukinuti najkasnije do 2035. kako bismo izbjegli klimatsku katastrofu. 

"Europa si ne smije dozvoliti nikakve nove plinske platforme, nove plinovode ni plinske elektrane"

"Europa si ne smije dozvoliti nikakve nove plinske platforme, nove plinovode ni plinske elektrane. Fosilni plin je problem bez obzira dolazi li iz Rusije, Norveške, Alžira, Katara ili Hrvatske", navela je.

Također, Greenpeace je upozorio kako je njihovo nedavno istraživanje u Francuskoj pokazalo da su ruske energetske tvrtke Gazprom, Rosatom i Lukoil lobirale kako bi utjecale na uključivanje fosilnog plina u EU taksonomiju održivih ulaganja. 

"Europska unija treba uvesti embargo na ruski plin da bi se prestao sufinancirati rat u Ukrajini, ali i izbaciti fosilni plin iz taksonomije EU", poručili su aktivisti.

Istaknuli su kako su čista rješenja, poput korištenja energije sunca i vjetra, dizalica topline, izolacije zgrada i elektrifikacije, sada zrela i mogu se koristiti diljem Europe, ali mnoge zemlje zaostaju u pogledu korištenja obnovljive energije. 

"Nije li apsurdno da u zemlji poput Hrvatske, koja se po osunčanosti može usporediti s Italijom i Grčkom, političari zanemaruju potencijal korištenja energije sunca? Istodobno, fosilne kompanije poput INA-e, a time i MOL-a, i dalje crpe fosilni plin iz Jadrana, dok svu potrebnu energiju možemo dobiti iz čistih i sigurnih obnovljivih izvora energije", rekla je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.