Grlić Radman: Grci su nam obećali da će naši državljani biti sigurni

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je kako Hrvatska ima iznimno dobru suradnju i obećanja grčkih vlasti da će hrvatski državljani biti sigurni u zatvorima nakon što su uhićeni zbog sudjelovanja u navijačkim neredima u kojima je u Ateni nedavno ubijen grčki navijač. 

Izaslanstvo predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem putuje u ponedjeljak u Grčku na neformalni susret lidera zemalja Jugoistoka Europe, a predviđen je poseban bilateralni sastanak šefa hrvatske vlade i grčkog kolege Kyriakosa Micotakisa, kao i odvojeni susreti ministara Ivana Malenice i Gordana Grlića Radmana s grčkim kolegama.

Tema razgovora će očito biti povezana s huliganskim neredima u Ateni u kojima je smrtno stradao navijač AEK-a, zbog čega se u grčkim zatvorima nalaze 102 hrvatska državljanina.

Ministar Grlić Radman je u izjavi na Bilama kod Mostara istaknuo kako s grčkim vlastima imaju "iznimno dobru suradnju".

"Mi se brinemo za njihovu sigurnost. U kontaktu smo s premijerom. Predsjednik vlade Plenković je u kontaktu s kolegom Micotakisom, ja sa svojim kolegom, kolega Malenica također", rekao je Grlić Radman.

"Grčke vlasti su obećale da će naši državljani biti sigurni"

"Obećanje je grčkih vlasti da će se jamčiti sigurnost hrvatskih državljana", istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova.  

Premijer Plenković je najavio kako će u Grčkoj, uz osudu huliganizma i pijetet prema žrtvi navijačkih sukoba, zatražiti da se prema hrvatskim državljanima postupa pravično, da u zatvorima imaju human tretman te da se u Hrvatsku deportiraju svi oni za koje se dokaže da nisu imali veze s najtežim kaznenim djelima koja im se stavljaju na teret.

Na ranije dogovorenom dvodnevnom skupu regionalnih lidera razgovarat će se o budućnosti europskih integracija zemalja jugoistočne Europe, kao i o stabilnosti i sigurnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

"Nama je iznimno važna kontinentalna stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe i zemalja Zapadnoga Balkana", rekao je Grlić Radman.

Upitan o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, hrvatski šef diplomacije je istaknuo kako je to "hrvatski nacionalni interes". "Mi od samoga početka podržavamo nastojanja BiH na tome putu. Zaslugom Hrvatske prošle godine je Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status, a ja se nadam da će do kraja godine započeti pristupni pregovori s Unijom", dodao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.