ANALIZA Grmoja napao Šeksa da sruši Plenkovića

Foto: FAH

INFORMACIJE s kojima je danas izašao Nikola Grmoja nisu bile nepoznate javnosti, ali je jedan detalj dobro istaknuo. O nenamjenskom kreditu koji je Agrokor dobio od Zagrebačke banke pisale su devedesetih u Globusu hrvatske novinarke Jasna Babić i Đurđica Klancir. 

U ratno vrijeme HNB je tiskao novac kojim se preko Zabe kreditirao Agrokor (?!), a Todorić je novac dobio prije odluke kreditnog odbora, i potrošio ga nenamjenski, zbog čega nije odgovarao.

Grmojin udar 3. studenog 2017. nije besmislen, a nije ni zakasnio. Meta je Vladimir Šeks, čiji je posinak Karlo Ressler premijerov ađutant, a politički posinak sam premijer Andrej Plenković. Čiji je kum Miroslav Šeparović predsjednik Ustavnog suda, a drugi kum Branko Bačić šef HDZ-ovog saborskog kluba.

Siva eminencija vlade, a zataškavao ratno profiterstvo i aferu Pšenica

Zato Grmojino prozivanje da je Šeks, u vrijeme dok je bio potpredsjednik vlade, znao za dopise financijske policije i HNB-a u kojima su upozoravali na nepravilnosti nije promašeno. Šeks proživljava drugu političku mladost, pokazuje to mreža njegovih prijatelja na čelu s premijerom Plenkovićem čiji je ključni savjetnik.

Ista osoba koja nije reagirala na, po svemu sudeći Todorićevo ratno profiterstvo, danas nije persona non grata nego ugledni ustavotvorac i siva eminencija vlade. Jedan od najbližih premijerovih ljudi, koji mu je savjetovao da zaštiti Zdravka Marića i s Ivanom Vrdoljakom dogovarao koaliciju HDZ-a i HNS-a.

HDZ-ovo protivljenje, pa onda miniranje saborskog istražnog povjerenstva, treba promatrati i kroz Šeksovu ulogu. Protive se da se kao svjedoci pozovu Andrej Plenković, Martina Dalić, Ante Ramljak i - Vladimir Šeks. Svi koji su pod političkom zaštitom aktualnog premijera. Ako su već zvali Mesića ili Manolića, zašto su zaobišli pravog znalca za Agrokor?

Jednog od utemeljitelja HDZ-a, nekadašnjeg potpredsjednika vlade, predsjednika sabora i predsjednika prvog saborskog povjerenstva koje se bavilo aferom Pšenice iz državnih zaliha, i koje je moglo davno zaustaviti Todorića. U filmu Gazda Šeks je posprdno govorio Dariju Juričanu da nije uspješno tragao za dokumentima financijske policije o Agrokoru, koji su nekim čudom nestajali.

Za Šeksa je Lex Agrokor grandiozni uspjeh

Zahvaljujući lažnom prikazivanju stanja zaliha, žito se bez javnog natječaja prodavalo ispod cijene Agrokoru, koji je onda zarađivao prodavajući ga u inozemstvo. Povjerenstvo je prijavilo pedeset ljudi zbog sumnje u kaznena djela, među kojima nije bio - Ivica Todorić. "Zaključiti se nije moglo ništa, moglo se imati neke sumnje", tako je govorio predsjednik povjerenstva Šeks.

Jedan od ključnih aktera HDZ-a, vladajuće stranke koja je od privatizacije preko sumnjivih kredita pogodovala Agrokoru, sada slavi jednako tako sumnjivu politiku pogodovanja koja se nastavila i nakon Todorićeva odlaska iz kompanije. "Lex Agrokor je jedan od grandioznih uspjeha Andreja Plenkovića", rekao  je u nedavnom intervjuu Globusu.

Šteta da se tako oduševljen ne ponudi kao jamac kada na naplatu stigne rezultat grandioznog uspjeha. HDZ-u ostaje krimen Agrokora, i s Plenkovićem i njegovim prethodnicima, i s Todorićem i nakon njega.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.