Grubišić: Treba ukinuti minimalne trošarine, neka se cijena goriva sama formira

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

VLADA bi danas zbog najava drastičnog poskupljenja goriva na mediteranskom tržištu trebala opet intervenirati u trošarine ili marže. Time bi se izbjegao crni scenarij da dizelska goriva u utorak poskupe za 90 lipa po litri, a benzinska 70.

"Gorivo neprekidno poskupljuje nekada jače, nekada manje i mi više ne možemo spominjati rekordne cijene jer se to neprekidno događa. Činjenica je da nešto treba napraviti, iako mi se čini da previše govorimo o cijenama goriva, ali glavninu udara čini drastično poskupljenje hrane, energenata i goriva. Mjere su nužne i na hrani i na području energenata i goriva. Vlada mora, nije pitanje može li ili ne, nego mora, nešto učiniti", rekao je sindikalist Krešimir Sever u razgovoru za HRT.

Dodao je i kako postoji prostor da se nešto učini i na razini PDV-a.

"Svi moraju doprinijeti ovoj situaciji jer jedino se tako može ublažiti ovaj snažan udar", istaknuo je.

Grubišić: Treba ukinuti minimalnu razinu trošarina

Andrej Grubišić, ekonomski analitičar, rekao je da je vladin manevarski prostor skučen.

"Nekada je i dobro kada nemate previše opcija na stolu. Razumnim opcijama se smatra daljnje reduciranje trošarina, apeliranje na EU da ukine dekret kojim je postavljena minimalna razina trošarina. To treba po meni trajno ukinuti i treba dopustiti formiranje cijena na dnevnoj bazi, a ne na tjednoj", rekao je dodavši da ne preporučuje daljnje limitiranje marži te da se one trebaju slobodno formirati.

Intervencijom u PDV, kada se očekuje dolazak brojnih turista automobilima u Hrvatsku i porast potrošnje goriva, država bi se odrekla dodatnih prihoda.

"Građani neće više moći podnijeti daljnje poskupljenje, već ga sada teško podnose. Treba odvagnuti je li važno zaštititi građane ili ubrati dodatne novce od turista. Treba postići dobru i zdravu mjeru", rekao je Sever.

Sever se osvrnuo i na situaciju u Brodosplitu, gdje su radnici umjesto plaća dobili od vlasnika pozajmice s kamatnom stopom.

"Tu je pitanje kome se i kako prodao Brodosplit. Dužnost vlasnika je osigurati ljudima plaće, a ako to ne ide zna se koji je postupak. Ovaj način je ne samo neočekivan nego i neprihvatljiv. Onaj tko se bavi poslom treba imati osigurana sredstva, radnici ne mogu snositi krivicu i odgovornost za neka događanja koja su izvan njihovih okvira. Ljudi rade, ali onda im poslodavac ne može posuđivati novac za plaće i naplaćivati kamate", rekao je.

Grubišić je rekao kako od vlade očekuje da će ići razborito s daljnjim reduciranjem trošarina.

"Ne očekujem zadiranje u PDV i nadam se da se neće dirati marže", zaključio je.