Gudelju potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna za trostruko ubojstvo

ANTUNU GUDELJU, koji je u srpnju 1991. godine ubio tadašnjeg načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, osječkog vijećnika Milana Kneževića i potpredsjednika Izvršnog vijeća Osijeka Gorana Zobundžiju te teško ranio Mirka Tubića, na Vrhovnom je sudu potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna koju mu je odredio Županijski sud u Osijeku.

Podsjetimo, u obrazloženju presude Županijskog suda je stajalo kako je Gudelj počinio "ubojstva iz bezobzirne osvete". Određena mu je kazna od po dvadeset godina za svako od tri ubojstva te od 10 godina zatvora za pokušaj ubojstva Mirka Tubića. Kazna je objedinjena na 20 godina zatvora, jer mu se sudilo po starom krivičnom zakonu Republike Hrvatske koji je vrijedio 1991. godine i po kojem je maksimalna kazna za ubojstvo 20 godina.

Gudelj je u srpnju 1991. godine, kao pripadnik pričuvnoga policijskog sastava, na cesti Osijek-Tenja iz automatske puške pucao na automobil u kojem se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenji, te usmrtio Reihla Kira, Zobundžiju i Kneževića, a teško ranio Tubića. U automobil je ispaljeno čak 29 metaka.

I.M.
Foto: Arhiva (Slobodna Europa)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.