Hajdaš Dončić se kandidirao za šefa SDP-a. Grbin: Neću nikoga javno podržati

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjedništvo SDP-a na sjednici u utorak odlučilo je Glavnom odboru SDP-a predložiti da se izbori za novog predsjednika stranke održe 14. rujna, a nakon sjednice aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić objavio je da će se kandidirati za predsjednika stranke.

"Zbog velikog broja preferencijalnih glasova i zbog liste koju sam nosio i koja je u Hrvatskoj imala najbolji rezultat, odlučio sam da ću se kandidirati za predsjednika SDP-a. Želim da SDP bude prvi, a ne drugi", najavio je svoju kandidaturu za čelnika najveće oporbene stranke aktualni potpredsjednik Siniša Hajdaš Dončić.

Prije njegova obraćanja predsjednik stranke Peđa Grbin, nakon gotovo trosatne sjednice Predsjedništva, izvijestio je novinare kako su donijeli odluku da će se unutarstranački izbori održati 14. rujna, a prijedlog Predsjedništva trebao bi potvrditi Glavni odbor SDP-a na sjednici 29. lipnja. Na tim će se izborima birati cijelo stranačko vodstvo – predsjednik, Predsjedništvo i Glavni odbor stranke, po načelu 'jedan član-jedan glas'.

Kako se neslužbeno doznaje, Grbin je Predsjedništvu predložio tri datuma za izbore – 13. srpnja te 14. i 21. rujna, a novinarima je pojasnio kako je SDP demokratska stranka i da je nakon rasprave o prijedlozima zaključio da će 14. rujna biti prijedlog koji će ići Glavnom odboru na usvajanje.

Kazao je da neće javno podržati nijednog kandidata niti sudjelovati u bilo čijoj kampanji jer je, ističe, njegova zadaća kao predsjednika osigurati što je moguće bolji, demokratskiji i transparentniji izborni proces. Grbin je jučer objavio da se neće više kandidirati za predsjednika, ali ni za bilo koju drugu stranačku dužnost nego će samo obnašati dužnost saborskog zastupnika.

Hajdaš Dončić za sada je jedini SDP-ovac koji je objavio predsjedničku kandidaturu za petog predsjednika SDP-a, a za njega se nagađa da uživa i potporu aktualnog predsjednika države Zorana Milanovića. Osim njega, mediji nagađaju o mogućim predsjedničkim kandidaturama Tonina Picule, Mirele Ahmetović, Miše Krstičevića, Mišela Jakšića, Biljane Borzan koja je za sada otklonila tu mogućnost, ali se za sada nitko od njih još nije izjasnio da je zainteresiran za ulazak u predsjedničku utrku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.