Halliburton uništio ključan dokaz o najtežoj ekološkoj katastrofi u SAD-u?

NAFTNA kompanija British Petroleum optužila je tvrtku Halliburton da je uništila jedan od ključnih dokaza povezanih s prošlogodišnjom eksplozijom na naftnoj platformi u Meksičkom zaljevu u kojoj je poginulo 11 ljudi.

Na sudu u New Orleansu BP je kazao da je Halliburton namjerno uništio rezultate testova za svoje betonske proizvode korištene u bušotini Macondo. Halliburton negira takve tvrdnje. Beton je bio ključan faktor u izazivanju najteže ekološke katastrofe u SAD-u, piše BBC. 

U Meksičkom zaljevu završilo 780 milijuna litara nafte

Eksplozija koja je slijedila na bušotini Deepwater Horizon u travnju je vodila do ispuštanja 780 milijuna litara nafte u Meksički zaljev. BP i Halliburton vode pravnu bitku oko toga tko će platiti štete za ovu katastrofu.


Na jučerašnjem saslušanju je BP kazao da je nakon pregledavanja rezultata testa, Halliburton uništio dokumente o testiranju kao i uzorke betona koje su koristili u njemu. Kažu i da Halliburton nije proizveo kompjuterski model koji bi pokazao kako se beton ponaša. BP je zatražio kažnjavanje Halliburtona, jer tvrde da je bila nestabilna njihova betonska emulzija za brušenje.

Pljušte optužbe prije suđenja

Halliburton je druga po veličini svjetska tvrtka koja se bavi pružanjem usluga na naftnim bušotinama. BP su optužili za prevaru i klevetu u istrazi. Tvrtka kaže i da je BP u zadnji trenutak tražio promjenu betona. Kompanije su se posvađale te sipaju optužbe uoči suđenja zbog ekološke katastrofe koje će početi u veljači. Na njemu bi trebalo pronaći krivca za curenje nafte u more te odrediti štete koje su nastale u ekološkoj katastrofi.

U drugim fazama slučaja će se raspravljati o troškovima za čišćenje zaljeva i drugim potraživanjima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.