Hamid Karzai ima minimalnu prednost na afganistanskim izborima

Tekst: J.D.
Foto: AFP


AFGANISTANSKI predsjednik Hamid Karzai vodi sa samo dva posto glasova na novim predsjedničkim izborima održanim prošlim tjedan, i to po službenim nepotpunim rezultatima objavljenim danas. Marzai ima 40,6 posto glasova, dok njegov glavni rival ima 38,7 posto.

Radi se o uzorku od 10 posto glasova skupljenim u 21 provinciji. Karzai vodi za samo 10,000 glasova. Trenutni predsjednik ima oko 213,000 glasova dok bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah ima 203,000.

Iz izbornog povjerenstva pak kažu da je obrađen tako malen uzorak glasova da niti jedan od kandidata nema temelj za proglašavanje pobjede. Tijekom cijelog tjedna izborno će povjerenstvo objavljivati nove djelomične rezultate izbora.

Pritužbe

Adbullah je u međuvremenu rekao kako ima video snimke i dokumente koji dokazuju da je na izborima u četvrtak bilo na milijune lažnih glasova, dodao je i kako se radi o velikoj prevari koju neće dopustiti, ali je ipak upozorio svoje pristaše da ostanu mirni.

Ashraf Ghani, bivši ministar financija i treći najjači kandidat, jučer je listu prigovora nacionalnoj izbornom povjerenstvu, a između ostaloga je naveo kako su naoružani muškarci u jednoj udaljenoj provinciji tjerali ljude da glasaju za Abdullaha. Slične pritužbe, iako neformalno, mnogi su naveli i protiv Kazraija.

Članovi Ghanijevog i osoblja parlamentarnog zastupnika Ramazana Bashardosta, rekli su kako vjeruju da su neregularnosti toliko raširene da dovode u pitanje legitimnost samih izbora. Mnogi drugi kandidati od kojih se očekuje da dobiju samo nekoliko posto glasova, također su se požalili, a uglavnom optužuju trenutnog predsjednika Hamida Karzaija za najveći dio prevare.

Nema podataka

Jedan od glavnih problema je u tome što izborno povjerenstvo nije izdalo nikakve podatke. Takva atmosfera pruža odličnu priliku za spekulaciju i širenje glasina. Nisu poznati nikakvi podaci o izlaznosti, a prvi rezultati trebali bi izaći sutra, iako nitko ne zna hoće li se raditi o neslužbenim podacima s 15, 20 ili 40 posto izbornih mjesta.

Službeni podaci o izbornim pobjednicima bit će objavljeni najranije 3. rujna, ali sve veći broj pritužbi zbog nepravilnosti moglo bi dovesti do propasti izbora, a možda čak i do uličnih prosvjeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.