Haški izvori: Brammertz svjestan da su dokazi protiv Gotovine vrlo "klimavi"?



INZISTIRANJE na "topničkim dnevnicima", koje će glavni haški tužitelj Serge Brammertz tražiti od Zagreba prilikom skorog posjeta Hrvatskoj, prema dobrim poznavateljima situacije na Haškom sudu tumači se kao nastojanje da se skrene pažnja s činjenice da je tužiteljstvo "krivo procijenilo kriminalnu odgovornost" jednog broja Hrvata optuženog zbog navodnih zločina u operaciji Oluja, prenosi danas Dnevni avaz.

Avaz navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je potjera za "topničkim dnevnicima" priprema javnosti za eventualno malu ili oslobađajuću presudu u slučaju generala Ante Gotovine, za kojeg tužiteljstvo do sada nije ponudilo nijedan uvjerljiv dokaz o krivnji.

Mladićevi ratni dnevnici su "marketinška pilula" Beograda


Avaz također navodi i da službeni Beograd sa zanimanjem očekuje ocjenu suradnje Srbije s tužiteljstvom, pogotovo nakon što je u Haag poslana "marketinška pilula" u obliku navodnih ratnih dnevnika Ratka Mladića, koji su nedavno predani tribunalu. Srbija se, tvrdi list, nada da će nakon toga biti označena kao "svijetli primjer suradnje" unatoč činjenici da se autor tih dnevnika, i nakon dugogodišnjih obećanja, još nije pojavio pred sudom. 

"Javna je tajna da su toliko hvaljeni dnevnici klasičan falsifikat, koji jest pisan Mladićevom rukom, ali mnogo kasnije nego što su oni stvarno nastajali i iz kojih je izbrisano sve što ukazuje na odgovornost Srbije za rat i zločine u BiH. Dnevnici su do sada najsnažniji dokaz da srpske vlasti znaju gdje se nalazi Mladić", tvrde Avazovi izvori iz Haga.

"Srbija je, iako je godinama bila sigurno skrovište najtraženijih ratnih zločinaca, zahvaljujući upravo prošlogodišnjoj pozitivnoj ocjeni o suradnji s Haškim tužiteljstvom, već dobila zeleno europsko svjetlo. BiH, naravno, nije. Stoga je vrijeme da se postavi pitanje 'ispravnosti rada tužiteljstva' i pojedinih njegovih tužitelja, kako su to nedavno Brammertzu najavile žrtve iz Srebrenice i Sarajeva", zaključuje Avaz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.