Haški sud priznao da topnički dnevnici ne postoje?!

HAŠKI sud je odlučio - ne postoji dovoljno dokaza da Hrvatska skriva topničke dnevnike! Sudsko je vijeće odlučilo odbiti zahtjev tužiteljstva da se Hrvatskoj izda subpoena zbog skrivanja topničkih dnevnika. Glavni sudac Alphons Orie takvu je odluku obrazložio tvrdnjama kako njihovo postojanje nije moguće dokazati!

U odluci na više od 50 stranica, koju je na uvid dobio Novi list, sud tvrdi kako je hrvatska vlada ostvarila nesumnjiv napredak u potrazi za dokumentima koji su u javnosti postali poznati kao topnički dnevnici. No, sud ipak ne želi ukinuti Hrvatskoj obavezu da i dalje surađuje s tužiteljstvom, iako će Brammertz svoje zahtjeve imati pravo ponoviti ukoliko dođe do novim informacija o dnevnicima.

Trakavica oko topničkih dnevnika usporila pregovore s EU

Podsjećamo, topnički su dnevnici već godinama predmet prijepora između Hrvatske i Haaga. Serge Brammertz i njegova prethodnica Carla del Ponte otvoreno su optuživali Hrvatsku da skriva dnevnike kako bi zaštitila Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Tome je svakako doprinijelo zamjetno vrludanje čelnih ljudi u Hrvatskoj zaduženih za odnose s Haagom pa se još pamti kako je Jadranka Kosor, tada još potpredsjednica Vlade, odlučno tvrdila da topnički dnevnici ne postoje, da bi samo koji dan kasnije Ivan Šimonović, ništa manje odlučno, priznao da ipak možda postoje.

Zbog trakavice oko topničkih dnevnika došlo je tako do značajnih zastoja u pregovorima s Europskom unijom. Glavni haški tužitelj Brammertz je, kao što je poznato, odbio Hrvatskoj dati pozitivnu ocjenu dok ne dobije sve dokumente koje je tražio, a nekolicina EU zemalja (na čelu s Englezima i Nizozemcima) zbog toga su dugo blokirali otvaranje poglavlja o pravosuđu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.