HDZ će pobijediti na izborima, ali što onda? "Moguće je ponavljanje izbora"

Macek/PIXSELL, Zeljko Hladika/PIXSELL, EPA

Hrvatsku dogodine čekaju tri bitna izborna procesa - parlamentarni izbori, izbori za Europski parlament i predsjednički izbori.

Superizborna godina

Zbog održavanju triju izbora sljedeću godinu u kontekstu hrvatske politike nazivaju superizbornom godinom. Od svih tih izbora budućnost zemlje najviše ovisi o onima za parlament, koji bi se mogli održati već u veljači, a na njima će HDZ Andreja Plenkovića tražiti svoj treći uzastopni mandat.

Najvažniji aspekt tih izbora je koalicijski potencijal stranaka. I dok je jasno da je HDZ apsolutni favorit, odnosno da će biti relativni pobjednik izbora, dojam je da se situacija prilično komplicira ako uzmemo u obzir nikad kompleksnije odnose između stranaka ili, konkretno, loš HDZ-ov postizborni, odnosno koalicijski potencijal.

Tako se može dogoditi da HDZ pobijedi relativno nadmoćno, ali da ipak ne uspije sastaviti vladu ako se predizborno ili vjerojatnije postizborno udruže SDP, Možemo, Centar i Most. Moguće je da trenutno nijedna od ovih stranaka ne planira koalirati, ali lako bi se moglo dogoditi da im to bude jedina opcija ako žele činiti buduću vlast.

HDZ je 2020. sastavio vladu bez Škore

Centralne točke prošlih izbora bili su Andrej Plenković, SDP-ov Davor Bernadić i Domovinski pokret Miroslava Škore, koji je tada kotirao bolje nego danas. Prije izbora smatralo se da su šanse HDZ-a i SDP-a podjednake.

Prema tadašnjoj anketi RTL-a, koju je izradila Promocija Plus, Restart koaliciji predvođenoj SDP-om predviđao se mandat više od HDZ-a. Smatralo se da HDZ ne može sastaviti većinu bez Domovinskog pokreta.

Plenković je tada prije izbora i izjavio da ga predizborne ankete koje su davale prednost SDP-u ne zabrinjavaju jer je i prije četiri godine RTL predviđao težak poraz HDZ-a, što se u konačnici nije dogodilo.

HDZ je uspio sastaviti vladu bez Domovinskog pokreta i Mosta, što mu je pružilo značajne manevarske mogućnosti u godinama koje su uslijedile.

HDZ favorit po anketama

Iskustvo iz 2020. godine pokazuje da ankete mogu pogriješiti, ali treba reći da je RTL 12. studenog u suradnji s Promocijom Plus objavio CRO Demoskop za studeni. HDZ prema toj anketi ima 25.3 posto glasova, a SDP 15.2 posto.

N1 je, pak, objavio da HDZ ne stoji dobro u svojoj internoj anketi. Naime, ta HDZ-ova interna ankete predviđa vladajućoj stranci oko 55 od 76 potrebnih mandata. To je čak 11 manje od 66, koliko su imali na prošlim izborima. Sam šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković jučer je pak rekao da je ta anketa "fantomska" odnosno "laž".

Naravno da je teško prognozirati o koliko će se točno mandata raditi, ali gotovo je sigurno da će HDZ biti relativni izborni pobjednik, kao i da neće sam moći sastaviti vladu.

Migranti glavna tema, Domovinski pokret i Most udaraju po HDZ-u

I tu se situacija komplicira. HDZ se zadnjih tjedana jako puno svađa s Domovinskim pokretom, koji mu je, uz manjince, ipak jedini "prirodni" partner.

Opći dojam je da Domovinski pokret Ivana Penave forsira antimigrantsku politiku. Pisali smo o tome kako Domovinski pokret širi priču o nasilnim migrantima, a Penava kritizira vladin odnos prema ilegalnim migrantima.

"Vlada vuče krive poteze. Umjesto na fokusiranje na demografsku obnovu, da se bavi problemom povratka dijaspore, nastavila je s raseljavanjem hrvatskih građana, a istodobno iskazuje povećanu skrb o strancima, ilegalnim migrantima i mijenjanju demografske strukture u Hrvatskoj", ustvrdio je Penava.

I mostovci su više puta dizali paniku oko situacije s migrantima. Reagirali su i nakon što je na granici Hrvatske i BiH došlo do pucnjave iz vatrenog oružja iz smjera skupine migranata. 

"Vojsku na granice! Dosta je politika koje podržavaju ilegalne, masovne migracije! Što na oružani napad na hrvatsku policiju kažu migrantoljupci iz Možemo i mlitavci iz HDZ-a na daljinski iz Bruxellesa? Vrijeme je za politiku koja beskompromisno štiti sigurnost građana!" rekli su iz Mosta.

Zastupnik Mosta Miro Bulj najavio je osnivanje tzv. "seoskih straža" u Cetinskoj krajini kako se građani sprječavali ilegalne migrane u prelasku državne granice.

Osim po pitanju migranata, Domovinski pokret aktivan je i kad je riječ o svinjskoj kugi, ali i obljetnici pada Vukovara, koju je Penava dramatično ispolitizirao. U jednom trenutku član te stranke Stipo Mlinarić Ćipe došao je u centar pozornosti nakon otvorene zabrane Miloradu Pupovcu i zastupnicima SDSS-a da bace vijence u Dunav.

Po svim tim točkama jasno je zaoštravanje retorike prema HDZ-u. 

Puhovski: Termin održavanja utječe na izlaznost

Bit će zanimljivo promatrati pozicioniranje Domovinskog pokreta i Mosta kroz prizmu desnih birača koji nisu za HDZ. Što se tiče lijevog centra, dojam je kako je jedina šansa da oporba dođe na vlast velika koalicija koja, osim Mosta, vjerojatno uključuje i manjince, što je prilično šaroliko pa ne izgleda tako vjerojatno.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je rekao da zasad ima puno nepoznanica.

"Prije svega, tiču se datuma izbora. Postoji varijanta da bi bili krajem veljače, da bi sabor bio raspušten u siječnju. Ne čini se vjerojatnim, ali nije nemoguće. Osam mjeseci je raspon u kojem uopće mogu biti izbori, svakako bi termin održavanja utjecao na rezultat.

U najmanju ruku bi utjecao na izlaznost. Poljsko iskustvo je to pokazalo. Masovnu stranku koja je masivno zauzela vlast, u poljskom slučaju Pravo i pravda, a u hrvatskom HDZ, nije moguće mijenjati bez veoma visoke izlaznosti.

Kod nas je zbog tehničkih razloga registra birača koji je nerealan nemoguće da ta izlaznost bude preko 70 posto. Ako izlaznost bude preko 60 posto, oporbene šanse rastu. S tim da su veće šanse za manju izlaznost u veljači nego u proljeće ili ranu jesen", rekao je Puhovski.

Naglasio je i važnost geopolitičke situacije, koja se ubrzano mijenja.

"Treba uzeti u obzir i da imamo opću svjetsku situaciju koja se brzo mijenja, a još brže se mijenjaju i histerične interpretacije te realnosti, što utječe na atmosferu neposredno uoči izbora, pa i na rezultate samih izbora.

HDZ je na prošlim izborima 2020. godine uspio iskoristiti atmosferu nesigurnosti izazvanu covidom, a u atmosferi nesigurnosti ljudi se obraćaju poznatom autoritetu radije nego alternativnim rješenjima koliko god bila privlačna.

Ako bi se situacija oko svjetskih prilika zaoštrila, što bi imalo i ekonomske posljedice, jačalo bi uvjerenje da se moramo držati zajedno, a ne biti protiv vlasti", rekao je Puhovski.

Tanta: Od Nove godine priča će se drastično promijeniti

Komunikacijski stručnjak Petar Tanta rekao nam je da je trend da se izbori održavaju u ljetnim mjesecima, a trenutno zaoštrenu retoriku Domovinskog pokreta prema HDZ-u smatra usputnim trendom.

"Na ljevici imamo Možemo, u sredini nadesno tu su Most i Domovinski pokret, oni su trenutno u topničkoj paljbi. Oni iskorištavaju svoje datume. To je 5. kolovoza, 18. studenog, to su Vukovar i Knin, to su njima momenti za slanje poruka. HDZ još uvijek traži svoj kut", govori nam Tanta.

"Od Nove godine priča će se drastično promijeniti. Ako izbori budu na ljeto, kao za vrijeme zadnjih ciklusa, ozbiljna priča počinje na proljeće. Tada se HDZ diže sa svojom mašinerijom, a Most će se pokušati izboriti za jače medijsko djelovanje.

Zaoštravanje onda očekujem sljedećeg proljeća, tući će se ispod pojasa, to tako ide i smatra se opravdanim, a onda ide umirenje situacije. Ipak, uvijek treba napomenuti da će se puno toga događati jer su izbori još daleko, a polazne točke nisu iste ni sad kao što će biti na kraju ovog tjedna, a kamoli kad budu izbori", rekao je Tanta.

Puhovski: Očekuje se pobjeda HDZ-a, ali daleko od natpolovične razine

Puhovski je nastavio oko mogućih ishoda izbora, odnosno koalicijskih mogućnost.

"Pokazalo se da različiti skandali ne utječu na rejting HDZ-a, za sada na njih jedino može utjecati zabrana svinjokolje, do čega očito neće doći, preplašili su se. Vjerujem da produciranje skandala na tekućoj traci ne može oštetiti vladajuću stranku osim u slučaju u kojem bi se dovelo u pitanje samog premijera, što mi se ne čini izglednim.

Što se konkretnog ishoda tiče, po svemu što znamo može se očekivati pobjeda HDZ-a, ali tako da rezultat bude daleko od natpolovične razine u saboru. S obzirom na to da su manjine prihvatile čitav niz manevara HDZ-a, za koje se donedavno činilo da ih ne mogu prihvatiti, zadnji primjer je imenovanje Anušića kao ministra obrane, može se s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da će ostati uz HDZ.

Ali nedostajat će im ruku, pobjednička formula za njih se tu čini neprovediva, a ona glasi HDZ + manjine + Domovinski pokret uz dva-tri mjesta neke od manjih stranaka koje bi bile spremne za suradnju", dodaje Puhovski.

"Možemo očekivati ne superizbornu, nego turboizbornu godinu"

Ističe da je Domovinski pokret u jednom trenutku počeo ucjenjivati HDZ, i to nakon što je Pupovac rekao da bi bio spreman surađivati s DP-om.

"Domovinski pokret je odgovorio da to ne dolazi u obzir jer je osnova njihove kampanje da se radi o srpsko-hrvatskoj trgovinskoj koaliciji. Po logici stvari, kandidat za koaliciju s HDZ-om bi bio i Most, međutim, kod njih se radi o nizu osobnih odnosa zbog kojih ne mogu surađivati s Plenkovićem, vjerojatno ni s HDZ-om općenito.

Domovinski pokret čini sve da sam sebi onemogući suradnju s HDZ-om, očito nisu u sebe same dovoljno sigurni, unaprijed žele uništiti svaku mogućnost koalicije. Pritom je dobro da guraju HDZ ulijevo, prema centru. Sve to mijenja ukupnu atmosferu", rekao je.

"Ljevica ne može prihvatiti suradnju s SDP-om, ali tu je bitan i Milanović"

Pitali smo ga za Most i SDP.

"Po svojem postavljanju u zadnje vrijeme, Most bi mogao biti bliži lijevoj strani, ali ljevica tu suradnju ne može prihvatiti. Zbog toga mi se ne čini nerealističnom mogućnost ponavljanja izbora pa bi superizborna godina mogla biti turboizborna godina.

Ta šansa nije velika, ali nije ni zanemariva - s obzirom na njegovo dosadašnje ponašanje, mogućnost da predsjednik dobije dodatne ovlasti u razdoblju između dvaju izbora mogla bi biti zabrinjavajuća za funkcioniranje liberalne demokracije u Hrvatskoj", dodaje Puhovski.

Ističe Milanovićevu ulogu i kad se radi o suradnji Mosta i SDP-a.

"To se može dogoditi jedino odluči li Milanović igrati puno aktivniju ulogu u postizbornom procesu i bude li se u stanju pristojno ponašati, a to je jedno uz drugo teško zamislivo, on bi morao biti u stanju nikoga ne vrijeđati dok se obavljaju pregovori i ne brbljati javno o internim dogovorima.

Most je očito, ne direktno, nego taktički, vezan uz predsjednika Milanovića, naprosto po načelu da je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj. To je najprimitivniji oblik interpretacije političkog života, ali baš je zato jako popularan", rekao je.

Dodao je da se SDP ponaša kao pijanac koji posrće.

"A to posrtanje ima okosnicu koja je usmjerena nadesno. Ono što se događa jest programsko približavanje HDZ-a i SDP-a, koji bi po svemu bili ne više zreli, nego truli za koaliciju, ali to ne mogu izvesti zbog serije osobnih omraza", objasnio je.

Rekao je da ne vidi tko drugi na desnici osim HDZ-a, Domovinskog pokreta i Mosta može dobiti dvoznamenkasti broj mjesta u parlamentu.

"Tako isto na ljevici vidim samo SDP i Možemo. Bit će raznih pojedinačnih mjesta koja će biti prepuštena igri velikih igrača, bit će i onih s dva, tri ili četiri mandata, ali neka druga ozbiljna skupina s više mandata ne može ući u sabor ako se ne dogodi čudo", dodaje.

"HDZ-u bi dobro došao snijeg"

Sumirao je najvažnije točke idućih izbora.

"Pitanje je hoće li se Domovinski pokret uspjeti pripitomiti, hoće li im suigra u vlasti biti dovoljno važna da neke od svojih patriotiziranih besmislica stave u zagrade ili će se s druge stane Most odvažiti na neku vrstu salto mortalea. Ako se to ne dogodi, raste šansa za ponavljanje izbora.

To je, dakle, realna situacija. Meni se i dalje čini da se Most osudio na neku vrstu nesvrstane pozicije u saboru, pogotovo ako se pokaže iole točnom naznaka trenda da bi ih Domovinski pokret mogao preteći po broju glasova, odnosno mjesta u parlamentu. Ali to je sad daleko od nečega što se može smatrati činjenicom, no kao trend se ne može otpisati.

Zato će ovih tjedana vodstva ovih stranaka biti pod velikim pritiskom kod određivanja izbornih lista. Ukupno 76 ruku neće biti dovoljno doseći ni HDZ-u i manjincima bez još, rekao bih, u najmanju ruku brojke koja se kreće u nižem rangu dvoznamenkastog broja dodatnih mandata.

Osim ako se ne uspije iskoristiti neka izvanredna situacija. Ne možemo očekivati puno snijega u veljači, ali neka manja elementarna nepogoda HDZ-u bi sigurno jako dobro došla, ali je teška za planirati, to je problem", objasnio je.

Tanta: Možemo je drčno uletio u fajt HDZ-a i Domovinskog pokreta

Tanta je također rekao da je na desnici okršaj Mosta i Domovinskog pokreta. Analizirao je način na koji ove stranke komuniciraju.

"Oni forsiraju teme koje misle da su bitne. To su migranti i migrantska politika. Spominju oružje, vojsku, a zapravo se cijelo vrijeme udara po HDZ-u. Doduše, ne nude nikakva rješenja, samo ističu probleme", rekao je.

Tu je i nedavni slučaj Vukovara.

"Pa kad uzmemo u obzir kome se Domovinski pokret obraća, onda je s njihovog stajališta to opravdano. Domovinski pokret pokušava zaoštriti retoriku, imaju gradonačelnika u Vukovaru, smatraju to domaćim terenom i svode stvari na igru koju oni žele.

Možemo je drčno uletio u moment fajta HDZ-a i Domovinskog pokreta oko Vukovara. Oduzeo je prostor SDP-u. Dok izlaze slike s Peđom Grbinom i HOS-om u pozadini, Možemo ide na priču svih civilnih žrtava. Čak ne bih rekao da se Možemo toliko puno trudi, nego se SDP uopće ne trudi", rekao je.

"Što se tiče manjih, tu ćemo vidjeti, ali očekuje se pecanje u bazenima većih stranaka. Neke stranke, recimo HSLS, mogle bi do mandata ili dva mandata, što bi im mogao biti kapital pri slaganju većine", dodao je.

"HDZ-u ovo paše, ipak ima dobar kapital"

Ne vjeruje u koaliciju SDP-a i Mosta.

"Ne vjerujem da bi se mogli dogovoriti oko toga. Sve je moguće, ali ne mislim da će SDP otići sa strankom koja figurira kao ona desnog predznaka. Te neke neprirodne koalicije nemaju dug život.

Imali smo 2000. koaliciju šest stranaka lijevog centra, onda tu ispada da je najdesniji bio HSS. A sad imate ekstremnije stranke s kojima ne mislim da bi SDP išao, one koriste zapaljivu metodologiju. To su branitelji, migranti, dižu negativne emocije kako bi se dobili glasovi.

Na proljeće će osnovna priča biti upravo s migrantskim politikama ako se ne dogodi neki oružani sukob koji bi preuzeo primat, zadnje godine nas uče da na sve moramo biti spremni. Imali smo covid pandemiju, potrese, sve to utječe na diskurs", kazao je.

Prokomentirao je trenutno ponašanje HDZ-a.

"U HDZ-u su oprezni jer njima ova situacija paše, sigurni su u sebe, ulaze s dobrim kapitalom, imaju svoje priče koje će komunicirati. To je priča oko EU sredstava, Schengena, eura, Pelješkog mosta. Njihova teza je da su najstručniji i da se pogleda alternativa. To će biti njihov repertoar", dodao je.

Zanima ga i kakve će biti debate i sučeljavanja kandidata.

"Slušao sam već neka istupanja, neki ljudi su me razočarali, drugi pak očarali komunikacijskim sposobnostima. Trenutno smo na terenu gdje se kopaju rovovi, sve izgleda kao da će biti najviše priče oko migranata, što je promjena od prošlih izbora. Onda se govorilo najviše o korupciji, sad je to puno manje.

To je dobro za jednu stranku koja je nagrizena korupcijskim aferama. Uhićenja su stalna i čini se da su ljudi oguglali, kao da je korupcija postala normalna", zaključio je Tanta.