HDZ Kerumu dao splitsku plažu na još 15 godina, oporba napustila skupštinu

Foto: Google Maps, Screenshot YouTube

PREMDA je oporba u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije sat vremena napadala iz teške artiljerije, prozivala i pozivala, Bene će ipak na još 15 godina u ruke Željka Keruma. Koncesionar je tvrtka National u vlasništvu njegovog nećaka Igora Sapunara, nema zaposlenih i prihoda, i kako je rekao Ante Renić iz stranke Pametno, da sada ide u banku, ne bi dobila ni kune kredita. Argumenti oporbe nisu pali na plodno tlo. Vladajući HDZ-ovci ignorirali su ih cijelo vrijeme, dok su Kerumovi HGS-ovci mudro šutjeli. Na kraju je parlamentarna većina bez oporbe izglasala točku.

>> Kakva farsa: Bene ostaju Kerumove, novi koncesionar nećak i sin predsjednika Županijske skupštine

National je i lani dobio koncesiju, no nakon prijave Društva Marjan, naloženo je ponavljanje procedure jer nije bilo suglasnosti Ministarstva zaštita okoliša na prijedlog koncesije. Neki su iščitali da bi trebalo ponoviti cijelu proceduru, uključujući i natječaj, no nije išlo tako. Vijeće za koncesije uputilo je novog-starog koncesionara na glasanje u Skupštinu. Prijedlog su branili i pročelnik Stipe Čogelja i predsjednik kluba HDZ-a Krunoslav Peronja, dok je župana Blaženka Bobana u obranu uzeo šef županijskog HDZ-a Ante Sanader. Naime, Bulj je u nekoliko navrata prozvao Bobana, a podsjetio je i na slučaj Zlatni rat zbog kojeg je trku za novi mandat morao napustiti bivši HDZ-ov župan Zlatko Ževrnja.

Peronja branio Kerumovu koncesiju kao poduzetnički pothvat

"Zlatni rat je mala beba za Bene", tvrdio je Bulj. Sanader mu je odgovorio da nije župan odgovoran, već vijećnici Skupštine. Peronja je branio Kerumovu koncesiju kao poduzetnički pothvat, dok je Čogelja ustvrdio kako bi odustajanje od davanja koncesije stvorilo pravno neuređenu situaciju, kakvu ima nekoliko poznatih splitskih lučica poput Spinuta i Zente. Vrte se milijunski prihodi, a koncesija ne postoji.

Ante Čikotić iz MOST-a upozorio je da teniski tereni na Benama nemaju nikakvu dozvolu pa se isto naplaćuju. Damir Krstinić iz SDP-a kratko je zaključio: "Sjaši Kurta da uzjaši Murta.

"Ova koncesija je cijena obnašanja vlasti", konstatirao je Krstinić. Pitao je i župana je li mu makar malo neugodno. 

Cijena koalicije 

Tvrtka National lani je promijenila vlasnika samo dan nakon što joj je na Skupštini izglasana koncesija. Novi vlasnik postao je Igor Sapunar, nećak Željka Keruma i sin predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara. Oporbi je takvo što krajnje neprihvatljivo pa su na kraju napustili sjednicu jer se ipak pristupilo glasanju. Raspravu je preskočio Petroslav Sapunar, otac novog koncesionara, koji nam je lani priznao da je i sam iznenađen kako je tvrtka National došla u ruke njegovog sina.

Iza prethodnog koncesionara, još jedne Kerumove tvrtke Uvala Bene, ostao je milijunski dug, koji je trenutno nenaplativ. Oporba je tražila da se novi koncesionar obaveže da jamči osobnom imovinom za pokriće dugova, no to nije prihvaćeno. Čogelja se pohvalio kako su novog koncesionara obavezali da vrati dug starog.

"Župane, kolika je cijena koalicije? Zasad je milijun kuna, a možda bude i veća", kazao je Renić iz Pametno, zaključivši da prethodni koncesionar, Uvala Bene, nisu plaćali obaveze pune četiri godine kada su uspjeli nabiti dug od milijun kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.