HDZ je pokrao milijarde, a sad cmolji zbog "oštećenih" klupa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba se usudila učiniti nešto strašno - lupala je o saborske klupe za govora mr. sc. Andreja Plenkovića, kralja nad kraljevima, cara nad carevima, vladara svega Svijeta i bližeg Svemira, govornika samo istine sušte i neprikosnovene u Hrvatskome saboru.

Ukratko, HDZ-ov igrokaz u kojem bi premijer u saboru sat vremena hvalio sebe i uspjehe svoje vlade, dok mu ekipa poslušnika plješće kao da smo na sjednici partijskog kongresa nekog sovjetskog satelita 70-ih godina, oporba je uspjela osujetiti vrlo jednostavnom metodom - lupanjem po klupama. 

Pogodili su Plenkovića u njegovu Ahilovu petu - ego

Takvo ometanje vladajućih se općenito viđa i u puno starijim demokracijama od naše i nitko se oko toga ne opterećuje previše. Vlast govori svoje, oporba svoje, a dovikivanje, glasni žamor, pa i lupanje su sve zajedno dio demokracije. Pogledajte samo u kakvu sobu punu dernjave se zna pretvoriti britanski Donji dom.

U nas je stvar bila malo drugačija. Pogodili su naši oporbeni zastupnici premijera u njegovu Ahilovu petu - ego. Poljuljaše mu ego nepogrešivosti šefa vlade koji je u posljednjih nekoliko godina promijenio više ministara nego što prosječan građanin u toliko godina kupi novih čarapa. 

Stvar je bila višestruko neugodna. Niti je premijer mogao iznositi svoje bajkice niti se ekipa oko njega mogla nesmetano ulizivati, što u doba kada se skiciraju liste za naredne izbore predstavlja težak, gotovo pa nesavladiv problem. Vjerojatno su ga poslije, u tišini stranačkog kluba, tapšali po leđima i govorili: "Andrej, izdrži, to je samo zločesta oporba!"

Izgrebene klupe kao nacionalni problem

Zastupnici oporbe su lupali po klupama dok je premijer govorio, a vladajući se, čini se, nisu snašli, makar su mogli proglasiti pauzu i izgladiti stvar. Naime, podsjetimo, oporba je u utorak jednosatni premijerov govor u saboru popratila snažnim lupanjem po klupama, nezadovoljna što predsjedavajući Željko Reiner nije poštovao Poslovnik.

Reiner, kako je uostalom i dokumentirano jer pokazala je to snimka iz sabora, nije dao riječ Marijanu Pavličeku iz Suverenista iako se na displeju u saboru vidjelo da je na redu prije Plenkovića. Reiner je dao riječ Plenkoviću.

Plenković je, čini se, bio toliko iznenađen ponašanjem oporbe (problem je to ljudi kojima se u okolini svi klanjaju, pa zaborave kako je to izvan njihovog mjehurića) da se na kraju izlaganja zabrinuo za drvene saborske klupe.

Naime, nakon što je podnio izvješće, u izjavi za medije kazao je kako se nada da zbog lupanja pločicama po klupama saborski inventar nije pretrpio neku veću štetu, ocijenivši akciju oporbe destrukcijom, primitivizmom i isključivošću.

Stvarno? Nakon što nam je pobjeglo nekoliko stotina tisuća građana čim su dobili slobodu zapošljavanja po Europskoj uniji, nakon što je sam HDZ kao stranka kazneno osuđen zbog kriminala, nakon što se više ne zna broj ministara smijenjenih zbog svakojakih afera, nakon što je policija hapsila i bivše i aktualne ministre, nakon što su toliki članovi vladajuće stranke završili iza rešetaka, premjer nema što reći nego se zabrinuti za klupe?

Patetična reakcija uvlakača iz stručnih službi

Znate što je još luđe? Jadna, patetična, uvlakačka politika stručnih službi sabora, koje su krenule po onoj "kud Plenković okom, tu mi skokom!" te su išle ni manje ni više nego brojati crtice po saborskim klupama!

"Pregledom saborskih klupa ustanovljena je razvidna šteta u vidu ogrebotina, manjih i većih udubljenja", priopćila je Služba za medije hrvatskog sabora i pojedinačno nabrojala mjesta na kojima su utvrđena oštećenja. 

U stilu strogog školskog učitelja navedeno je: "Šteta je utvrđena na mjestima gdje sjede: Krešo Beljak, Sandra Benčić, Sabina Glasovac, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Domagoj Hajduković, Ivana Kekin, Marin Miletić, Anka Mrak Taritaš, Romana Nikolić, Dalija Orešković, Božo Petrov, Marijana Puljak, Sanja Radolović, Nino Raspudić i Urša Raukar Gamulin."

Najveselije u svemu tome je što neki od navedenih zastupnika nisu ni bili na sjednici kada se lupalo! Bojan Glavašević, Marin Miletić i Romana Nikolić potvrdili su da u saboru tog dana nisu ni bili.

Stvar je, naravno, jednostavna. Saborske klupe se redovno koriste, pa se i pohabaju. I kada se ide gledati to habanje a da se prijašnje stanje ne zna, naravno da se nađu oštećenja koja su tu godinama.

Vrhunac degutantnog uvlačenja birokrata vlasti

Isto je uredno primijetio i zastupnik Nikola Grmoja, koji se nakon saborskih službi prošetao po saboru i fotografirao oštećene klupe vladajućih. One su valjda onda oštećene frenetičnim pljeskanjem Andreju Plenkoviću?

Ukratko, fijasko za fijaskom - vladajući su prvo izazvali reakciju oporbe, pa je nisu stigli umiriti (da, mogli su, pauzom i malom isprikom) i onda je uslijedilo patetično cmoljenje za jadnim klupicama koje su dobile udarce palicama za povredu Poslovnika… 

U biti, jedini stvarni udarac je dobio premijerov ego, a reakciju stručnih službi koje su išle brojiti ogrebotine drvenih klupa, pa su onda i izbrojile i klupe zastupnika koji uopće nisu bili u saboru (neki čak ni u Hrvatskoj!), možemo smatrati vrhuncem degutantnog uvlačenja birokrata aktualnoj vlasti. Valjda će im se isplatiti na koeficijentu.

Da je HDZ briga za državnu imovinu, raspustio bi sam sebe

Druga je priča, nećemo sada općenito o tome, što oporba ako želi dobiti na izborima mora napraviti puno više osim lupati po klupama jer ovo samo neće donijeti glasove. No vidjeli smo još jednu priču koja pokazuje istinu hrvatske političke scene.

Vidjeli smo egoističnog uvrijeđenog premijera, gomilu njegovih poslušnika koji mu plješću i naknadnu podršku stručnih službi koje u stilu tipičnih "da, šefe!" birokrata pokušavaju optužiti oporbu za oštećenje državne imovine. 

Da je HDZ i Plenkovića imalo briga za oštećenje državne imovine, raspustili bi stranku, a cijelo vodstvo bi otišlo provesti ostatak života kao pustinjaci negdje u Pustinji Blaca.

Zdravo je imati ego jer čovjeka tjera na promjene. Ali previše ega čini čovjeka smiješnim. Ovoliko ega koliko je sada iskazao Plenković, uvrijeđenog ega koji završi fotografiranjem klupa i tužakanjem poput onog djece u osnovnoj, čovjeka čini jadnim. 

Možda je u tome i najveći uspjeh oporbene akcije. Doveli su do toga da svemoćni predsjednik HDZ-a i vlade Andrej Plenković, kralj nad kraljevima, car nad carevima, vladar svega Svijeta i bližeg Svemira, govornik samo istine sušte i neprikosnovene u Hrvatskome saboru, danas izgleda jadno. Kao onaj tužni Yugo 45 na kraju legendarne pjesme Zabranjenog pušenja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala