PLJAČKA INE

HDZ je preuzeo sve, nema konkurencije

Foto: Sanjin Strukić PIXSELL

SVE osobe uključene u pljačku stoljeća Ine, bilo aktivnim sudjelovanjem ili nedjelovanjem, imaju zajednički nazivnik. Članovi su HDZ-a. Ma koliko to bilo nakaradno, ujedno je i logično, jer je HDZ preuzeo sve institucije u Hrvatskoj, sve kompanije, pa čak i veći dio privatnog sektora.

Glavni pokretač „akcije“ u kojoj je INA oštećena za milijardu kuna, Damir Škugor, član je HDZ-a. Drugi glavni, Josip Šurjak, kum je tajnika HDZ-a i u studentskim danima je prijateljevao s trenutnim predsjednikom HDZ-a.

Zajednički nazivnik svih uključenih u pljačku Ine - HDZ

Predsjednica Uprave kompanije preko koje se prebacivao plin, a u vlasništvu je županije gdje vlada HDZ, dugogodišnja je članica HDZ-a Marija Ratkić. Nju je, pošto je uhićena, zamijenio drugi HDZ-ovac, Mario Naglić.

Kompaniju koju je ekipa HDZ-ovaca pokrala su kontrolirala tri člana Uprave iz hrvatske kvote, koje je postavila HDZ-ova vlada. Oni su ustvari zamijenili prijašnje članove Uprave, koju je postavila druga vlada, ali također HDZ-ova.

Oni nisu vidjeli da im nestaje milijardu kuna pred nosom. Kada je prijašnji predsjednik Nadzornog odbora, Damir Vanđelić, obavijestio HDZ-ovog ministra gospodarstva Tomislava Ćorića (tć) o tome da INA očigledno masovno gubi novac, smijenjen je.

Uhićenja su se dogodila zbog dojave banaka da im sjedaju deseci milijuna na privatne račune. Usprkos tome je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković obznanio da se krađa otkrila zahvaljujući HDZ-ovoj vladi. Usput je spomenuo da je bijesan na Upravu, koju je postavio HDZ. Uz to treba dodati da ni glavni osumnjičeni, Damir Škugor, ne bi bio u poziciji krasti da nije unaprijeđen tijekom smjena u Ini koje je provodio HDZ.

Trenutni predsjednik Nadzornog odbora Ine, Damir Mikuljan, ujedno je i predsjednik nečega što je vjerojatno najbesmislenija „institucija“ na svijetu, Visokog časnog suda HDZ-a. Na poziciju predsjednika NO-a ga je stavio HDZ, u isto vrijeme kada je za člana NO-a postavljen Damir Filipović, koji je kasnije postao ministar gospodarstva i ušao u HDZ-ovu vladu.

Tko kontrolira HDZ-ove lopove? Drugi HDZ-ovci

OMS Upravljanje, drugu kompaniju preko koje je izvlačen novac iz Ine, još je jedna beskorisna institucija, Fina, prošle godine javno „pohvalila“ kao jednog od mikropoduzetnika s najvećom dobiti. Pri tom im nije bilo čudno što je kompanija osnovana 2019., koja 2020. praktički nije imala nikakav promet, u 2021. s jednim zaposlenim ostvarila veću dobit od većine srednjih kompanija, s 50 do 250 zaposlenika. Šef Fine je Dražen Čović, član HDZ-a.

Odobrenje za trgovinu plinom je OMS Upravljanju izdala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), na čelu s Tomislavom Jurekovićem, koji je uhićen tijekom afere Vjetroelektrane, u vezi s korupcijskom hobotnicom koju je vodila HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Naravno, tvrtka nije ispunjavala uvjete za licencu za trgovanje plinom.

Da skratimo priču, HDZ-ovci su pokradali kompaniju u kojoj kadrovira HDZ, rad kompanije su nadzirali Uprava i Nadzorni odbor, u kojem kadrovira HDZ, pomoć u krađi su pružali HDZ-ovci, institucije koje su trebale nadzirati sumnjive djelatnosti i nisu ništa primijetile sve na čelu imaju HDZ-ovce, a dobra je vjerojatnost da će im suditi netko usko povezan s HDZ-om.

Bilo kuda, HDZ svuda

Poveznica svih onih koji su sudjelovali u krađi Ine, propustili primijetiti krađu ili bili na čelu institucija koje su trebale spriječiti krađu je HDZ. Govorimo samo o formalnim vezama, preko državnih institucija. Neformalno su većina spomenutih HDZ-ovaca poznanici, prijatelji, rođaci, kolege s fakulteta, kumovi i slično.

Samo umom slijepi i glupi će tvrditi da je potpuna slučajnost što u cijeloj mreži institucija direktno ili indirektno vezanima za pljačku stoljeća u Ini nema nijedne institucije koju ne kontrolira HDZ, u kojoj HDZ ne kadrovira i u kojoj svoje ljude nije postavio HDZ.

Ipak, neki će opravdavati činjenicu da je Hrvatska pretvorena u pseudofeudalnu zarobljenu državu od strane HDZ-a tvrdnjama da bi bilo gore da je bar jedna osoba u opisanom lancu nestranačka ili iz neke druge stranke.

Hrvatska je postala zarobljena država

Ako je do sada bilo sumnje, više nema. Hrvatska je postala zarobljena država. A zarobio ju je HDZ, što je očito iz cijelog hodograma svih uključenih u priču o pljački stoljeća u Ini.

Zarobljene države su one u kojima vladajuća politička ili poslovna elita, što je u takvim državama najčešće sinonim, preuzme sve institucije u državi i iskorištava za osobnu korist. Time se ruši princip jednakosti svih građana te nastaju dvojni sustavi funkcioniranja institucija, jedan za politiku i poslovnu elitu, a drugi za sve ostale.

„Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih“, rečenica je iz Životinjske farme Georgea Orwella koja dobro opisuje stanje u zarobljenoj državi. Ono može biti potvrđeno putem zakona, ali ne nužno. Dovoljno je da neformalno institucije funkcioniraju po principu različitih pravila za interesno povezanu elitu u odnosu na one koji nisu njen dio.

Takvim državama je svojstvena velika razina korupcije, nepotizma i pljačke javnog novca. Elita iskorištava državne institucije za izvlačenje financijskih i drugih koristi iz društva, a da bi se sve odvijalo nesmetano, potrebno je što više razgranati korupcijsku mrežu kroz državne institucije.

U takvim državama je i gospodarski napredak lošiji nego što s obzirom na makroekonomsko okruženje može biti. Elite štite one kompanije i dijelove gospodarstva koje mogu koristiti kao polugu moći te izvlačenje financijske i drugih koristi, a guše kompanije i nove industrije koje bi mogle ugroziti njihovu kontrolu.

Kompanijama i dijelovima gospodarstva koji su od interesa za elitu se dijele državne subvencije, potpore i druge pogodnosti, čime se stvaraju tržišne ravnoteže. U takvim ekonomijama umjesto najsposobnijih preživljavaju i napreduju podobni, bilo da se radi o kompanijama ili ljudima.

Reforme se ne provode i pokušava se održati trenutno stanje, koje odgovara eliti koja je stvorila korupcijsku hobotnicu kroz institucije i kontrolira političku, društvenu, pravnu, socijalnu i ekonomsku sudbinu pojedinaca u državi.

HDZ je preuzeo sve, nema konkurencije

Nema sumnje da je HDZ apsolutno najveća i najutjecajnija struktura u Hrvatskoj. Preuzeo je sve državne institucije, sve poluge vlasti i većinu lokalnih institucija. Za članove HDZ-a institucije funkcioniraju na jedan način, jer se uvijek nađe kakva stranačka veza da „pogura stvari“, a za ostale na drugi način. Sve bolje funkcionira kada koristiš korupcijsku hobotnicu; manje se čeka na pregleda u zdravstvu, suđenja ne traju godinama, dozvole se brže izdaju, posao se lakše nalazi.

Trenutno stanje po pitanju premreženosti HDZ-a kroz svaku poru države i društva je najgore u povijesti. Nema konkurencije, na političkoj ili institucionalnoj razini. Trebalo je 30-ak godina, ali je HDZ uspio, okupirao je svaku iole važniju funkciju u državi i zarobio Hrvatsku. Gore je nego 90-ih ili u vrijeme Sanadera.

Jedina zaista svenacionalna stranka, u smislu da ima podružnicu u svakom gradu, općini, selu i zaseoku, u ovom je trenutku HDZ. Ustvari im treba čestitati na tome, bar s politološkog aspekta. Malo-pomalo su uništavali stranku po stranku, stvarali raskol, ubacivali svoje „agente“ da bi razbili stranke, koristili korisne idiote (branitelje i crkvu) da politički ubiju stranke, lagali i manipulirali, ali posao su obavili. Danas zaista nema dovoljno velike političke organizacije da ugrozi vladavinu HDZ-a.

Može se uspjeti i bez HDZ-a, ali puno teže

Naravno, to ne znači da se bez ulaska u HDZ u Hrvatskoj ne može uspjeti. Daleko od toga. U svakoj državi se može uspjeti, čak i u propalim državama, kao i u zarobljenim državama kao što je Hrvatska. Ali svaki životni put je teži ako nisi član HDZ-a ili na neki drugi način povezan s tom strankom.

Uvijek će biti pojedinaca koji nadilaze limitiranja koja im postavlja društvo u kojem žive, čak i u najsiromašnijim i najdisfunkcionalnijim državama Afrike. Pitanje je koliko će takvih biti, hoće li društvo osiguravati jednakost u prilikama, poticati meritokraciju, stvarati hijerarhiju kvalitete.

Ili će društvo i država biti zarobljeni od strane jedne interesne korumpirane strukture koja koristi institucije da bi kadrovirala i raširila mrežu podobnih, da bi mogli izvlačiti financijske i druge koristi od onih koji nisu dio te strukture. Kao što je slučaj s Hrvatskom i HDZ-om.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala