HDZ nastavlja sa opstrukcijom vlasti u Vukovaru



ČINI se kako HDZ u Vukovaru ne odustaje od svog plana "uspostavljanja paralelne vlasti" kojeg su najavili nakon održanih lokalnih izbora. Skrivene tenzije koje traju od samog početka gradonačelničkog mandata SDP-ovca Željka Sabe kulminirale su u zadnjih tjedan dana oko novog gradskog statuta.

Sabo je stavio veto na prijedlog novog statuta, kojima ga koalicija HDZ-SDSS-HSP, koja ima većina u Gradskom vijeću, želi "razvlastiti". Prenošenjem dijela gradonačelničkih ovlasti na predsjednicu Vijeća, bivšu gradonačelnicu Zdenku Buljan, koalicija pokušava oslabiti gradonačelničke vlasti, a ostaviti mu svu odgovornost, rekao je za Index Sabo.

Paralelna vlast

"Radi se o nastavku njihove najave za uspostavljanjem paralelne vlasti u gradu, na što ne želim pristati", rekao je Sabo. Nakon veta koji je stavio gradonačelnik, od Gradskog će se vijeća zatražiti da ponovno raspravi statut, a u suprotnom Sabo kaže kako će slučaj prebaciti na Ministarstvo uprave.

Sabo odbija gradonačelničku funkciju obnašati kao čovjek koji će ispunjavati nečije interese, a želi se koncentrirati na poboljšanje krize koja vlada u gradu. HDZ mu nije ostavio lagan posao. Od prošlog tjedna, dugovanja grada iznose 16,5 milijuna kuna, a nije pomoglo ni što se u sklopu državne štednje za 10 milijuna kuna smanjilo državna sredstva namijenjena Fondu za obnovu i razvoj Vukovara.

Državna i lokalna opstrukcija

Mnogi smatraju kako se radi o državnoj opstrukciji normalnog poslovanja nove gradske uprave na čelu sa Sabom. HDZ, nakon gubitka grada u kojemu je u dosad neformalno, a od ovih izbora formalno bio na vlasti zajedno sa SDSS-om, očigledno nije lako podnio izborni poraz. "Zatvaranje pipe" od 10 milijuna kuna dobar je znak za to.

No, opstrukcije s državne razine puno su manji problem od opstrukcija na lokalnoj. U jeku proračunske krize grada, bivša gradonačelnica Buljan zatražila je kao predsjednica Gradskog vijeća službeni automobil i vozača . Buljan usto ima šest mjeseci prav na gradonačelničku plaću, a i naknadu za dužnost predsjednice Vijeća. Nije zgorega napomenuti kako takve zahtjeve postavlja u jeku rezanja reprezentacije na državnoj razini, zajedno s troškovima kao što su službeni automobili. Sabo je odbio takav zahtjev, rekavši kako "u jedan auto stane i on i predsjednica Vijeća Buljan".

Buljan probleme pravi i u samoj zgradi Grada, jer joj ne odgovara ured koji je dobila. Sabo je ured u kojemu je prije bio smješten predsjednik Gradskog vijeća namijenio za zamjenika gradonačelnika, a Buljan je stavio u manji ured. To predsjednici Vijeća nije odgovaralo, pa je dobila najveći ured u cijeloj zgradi, koji joj također nije bio po ukusu. Traži stari ured u kojemu je bio smješten predsjednik Vijeća.

Petar Mlinarić, arhitekt problema

Buljan tu ne igra vlastitu, nego igru svog šefa i donedavnog stvarnog vladara Vukovara, umirovljenog strojobravara Petra Mlinarića. Mlinarić je autor sintagme o "paralelnoj vlasti" koju HDZ pokušava uspostaviti u Vukovaru, a u velikoj mjeri i čovjek odgovoran za većinu vukovarskih problema. On je vjerojatno najmanje od svih očekivao poraz na lokalnim izborima, i upravo je njemu gubitak vlasti od autsajdera Sabe najteže pao.

Umjesto da prevaziđe sitne interese i pokuša biti konstruktivna opozicija, Mlinarić se, uz pomoć svojih partnera iz SDSS-a i HSP-a, s kojima je u zadnja dva desetljeća stvorio etnički i kulturološki podijeljen grad na stalnom rubu egzistencije, svojski trudi potkopati gradonačelnika i opstruirati rad izvršne vlasti u Vukovaru. Razumije se, na štetu građana, kao i uvijek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.