HDZ se srami monografije koja veliča Sanadera

HRVATSKA demokratska zajednica zatajila je i u najskrovitije kutke svoje "ropotarnice prošlosti" ugurala monografiju nazvanu "HDZ – 20 i idemo dalje...", koja je na svečanom saboru, koji se trebao održati u pulskoj Areni početkom srpnja prošle godine, trebala uveličati proslavu 20. godišnjice stranke, jer je knjiga veličala "pobjeglog" premijera Ivu Sanadera.

Kako prenosi riječki Novi list, knjigu je izdao sam HDZ, no i taj izdavački uradak, kao i dokumentarni film o stranci koji je potpisao Obrad Kosovac, a onda i sama spektakularna fešta u Areni neslavno su propali, jer je samo koji dan prije svečanosti njihov nezaustavljivi i slavljeni premijer – podvio rep i nestao s hrvatske političke scene.

Zanimljivo je da su u knjizi, koja sveukupno ima 217 stranica, ime osnivača stranke Franje Tuđmana i njegova desetogodišnja vladavina tek usputno spomenuti na 36 stranica teksta i 26 slika, dok je također desetogodišnjoj eri njegova nasljednika Sanadera posvećena glavnina knjige – čak 180 stranica teksta i 104 fotografije. I svi ostali podaci vezani uz stranku, kako se navodi, isključivo su spominjali posljednjih 10 godina postojanja, a prvih je 10 spomenuto tek uzgred. Monografija je tiskana u 5.000 primjeraka.

Hebrang priznao da je knjiga skrivena jer je "strašna"

Glavni tajnik stranke Branko Bačić demantira tvrdnje da je monografija zatajena. Kaže da je knjiga distribuirana po svim županijskim organizacijama HDZ-a, a dio je zadržan u središnjici stranke i dijeli se gostima i stranim izaslanstvima.

No potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang kaže kako je knjiga doista sakrivena jer je, kako je rekao, istina da "Tuđmana ima vrlo malo u odnosu na Sanadera" te da je "strašno na što to sliči". "Zato smo jednostavno sakrili tu knjigu", kazao je Hebrang.

I doista, na popisu HDZ-ovih ministara, zastupnika, župana i gradonačelnika, koji je objavljen u toj knjizi, nalaze se isključivo oni koji su mandate odradili od 2000. do 2009. godine, prijašnji jedva da su spomenuti, a uvod knjige na osam stranica napisao je osobno Sanader. Iz tog se uvoda, upozorava Novi list, ni po čemu ne može zaključiti da je on u vrijeme kad je to pisao vjerojatno već odlučio da će se povući iz aktivne politike. Samo dva tjedna nakon izlaska knjige Sanader je podnio ostavku na sve državne i stranačke dužnosti i posve se povukao iz političkog života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.