HDZ stavio cijenu na generale: 3,2 milijarde EU novca

DOSTA je bilo! Vrijeme je za povratak na splitsku Rivu! Vrijeme je da se danas, kad se "nerazumnom politikom naše generale, naše hrvatske časnike tjera na nekakav stid", ponovno hrvatskoj Vladi poruči: " Mi smo ponosni na hrvatske generale, mi smo ponosni na hrvatske časnike, mi smo ponosni na hrvatske branitelje!".

Jesmo li se za to borili? Zar je pretresanje stanova naših generala, časnika, heroja i junaka po nalogu Haaga - i to uoči godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika - način očuvanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja?

Gdje su sada crne vrane, berači kestena, gdje su lanci da se vežemo

Još nam u glavi odzvanjaju HDZ-ova obećanja izrečena na splitskoj Rivi prije deset godina da se nikad neće "odreći heroja i junaka", kako se šef stranke hvalio da je "ponosan na hrvatske generale i časnike i viteza Mirka Norca", a sada ih ti - da citiramo Luku Podruga, HDZ-ovi"moralni patuljci" - zatvaraju i pretresaju im stanove. Tome valja stati na kraj. Da ne bi opet prizivali "crne vrane". Ili "berače kestena". Ili se, nedajbože, opet vezali lancima.

Podnesite ostavke i raspišite izbore!

Sjetimo se kako je Sanader tada drugovima iz Vlade poručivao da imaju dvije mogućnosti: "Prva je – podnesite ostavke i raspišite izbore, a druga je – pokušajte organizirati nekakve protuprosvjede ovome ovdje na splitskoj Rivi, ono što je Milošević radio u Srbiji". "Ali tada ćemo svi odavde i iz drugih krajeva poći u Zagreb, ako bude trebalo i na Jelačićev plac da im kažemo što mislimo", prijetio je tada šef HDZ-a pred tisućama oduševljenih Hrvata koji su ga ispratili pokličima "Ivo! Ivo!".

Kako HDZ istresa generale iz gaća

Danas smo, pak, došli do toga da taj isti HDZ šalje policiju da hapsi suradnike herojskih generala i upada u stanove umirovljenih časnika, da ih istresa iz gaća u potrazi za dokumentima za koje tvrdi da ne postoje. Stoga je vrijeme da se ponovno zavapi: "Pokazat ćemo da je Hrvatska uvijek ispravna i uspravna, dostojanstvena kad se radi o hrvatskom nacionalnom interesu".

Nacionalni interes: 3,2 milijarde eura

Taj isti HDZ na čelu s Jadrankom Kosor procijenio je koliko stoji taj isti "nacionalni interes": 3,2 milijarde eura. Rekao bi onaj čija se smrt ovih dana obilježava: prodaju se generali za Judine škude. Ponižavaju se i šikaniraju. Evo što kaže Rahim Ademi: "Šokirali su mene i moju obitelj. Kao da već nismo dovoljno prošli".

Eto, za to su se borili svi oni na splitskoj Rivi. Za to se borio i Ivo Sanader i Mirko Čondić i Luka Podrug i Ivić Pašalić, godinama se borila i Jadranka Kosor, braniteljska "Majka Hrabrost". Ovo je dobra prilika da se sjetimo i Vladimira Šeksa koji je svojedobno "Stevanu" Mesiću poručivao: "Tko čini državni udar kad se Domovinski rat baca pod noge i stvara klima u kojoj se tumači da je sve što je učinjeno u Domovinskom ratu, učinjeno s krivim namjerama, sa zločinom". Gdje je sada taj velikan kad njegova vlast "ponižava" generale?

U strahu su velike oči: odmah se bolje vidi gdje su topnički dnevnici

Sve ovo čini se zbog topničkih dnevnika. Za koje premijerka najprije tvrdi da ne postoje, pa priznaje da postoje, ali ne zna gdje su sakriveni, pa obećava da će o tome odlučiti razne komisije, pa istražno povjerenstvo, pa međuresorna radna skupina, da bi nas na kraju uvjeravala kako "nema straha da zbog topničkih dnevnika nećemo ući u Europsku uniju".

Točno, nema straha. Odnosno, u strahu su velike oči. Čim je Haag zaprijetio blokadom pregovora - točnije, blokadom 3,2 milijarde eura od EU - Kosor se sjetila gdje će tražiti. I kao mnogo puta dosad, HDZ ponovno rješava problem kojeg je sam stvorio. Od splitske Rive do danas držao je sve u svojim rukama. I dignitet Domovinskog rata, i dignitet časnika i branitelja, i pučiste i buntovnike, i državne institucije, i suradnju s Haagom, i publiku s Rive, i ljude i dokumente. Pa ako sve drži u svojim rukama, onda vjerojatno misli da ima pravo raditi s tim što god hoće.

Uspravna i ispravna Hrvatska

Pa ako to misli, zašto se onda ne vrati na "mjesto zločina", na splitsku Rivu, pred hrvatski narod, i objasni ovu "nerazumnu politiku koja hrvatske časnike tjera na nekakav stid". Da prozbori nešto o "uspravnoj i ispravnoj Hrvatskoj". O "herojima i vitezovima". Možda im netko i povjeruje.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.