HDZ traži registar pedofila i strože kazne za spolno iskorištavanje djece

Foto: Hina

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) uputila je u saborsku proceduru izmjene 13 članaka Kaznenog zakona i jednog članka Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji kojima se predlažu strože kazne za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece, kao i trajna evidencija pedofila u registru.

"Svjedočimo u zadnje dvije godine u Hrvatskoj porastu spolnog iskorištavanja djece, a da zakonodavni okvir, nažalost, nije adekvatno uređen", kazala je na konferenciji za novinare Irena Petrijevčanin Vuksanović predstavljajući zakonske izmjene, naglasivši da je riječ o dosad najradikalnijim izmjenama, takozvanim "antipedofilskim mjerama".

Prema prijedlogu više ne bi moglo doći do zastare

Jedna od novina koje predlaže HDZ je da više nema zastare za teška kaznena djela za spolno iskorištavanje i zlostavljanje djece. "To su specifična kaznena djela koja često djeca prijavljuju kao odrasle osobe pa prođe deset, petnaest i dvadeset godina da se netko odluči to prijaviti", naglasila je Petrijevčanin Vuksanović.

Predlaže se također zabrana obavljanja djelatnosti i dužnosti u kojima bi osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja djece mogle doći u kontakt s djecom, što je dosad bilo prepušteno autonomiji suca.

Predlaže se i obvezno propisivanje petogodišnjih sigurnosnih mjera nadzora za osobe koje su počinile spolno zlostavljanje djeteta.

U izmjenama i znatno veće kazne

Značajno bi porasle i kazne za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece, do 20 godina za teška kaznena djela zlostavljanja, do 15 godina za silovanje djece. 

Izmjenama Zakona o pravnim posljedicama, rehabilitaciji i kaznenoj evidenciji popis osoba osuđenih za spolno zlostavljanje djece postao bi pak trajan i ne bi se više brisao.

"Ova kaznena djela su jedna od najtežih kaznenih djela uopće i moraju biti adekvatno sankcionirana i prevenirana i ovim izmjenama zakona se ide u tom smjeru", rekla je Petrijevčanin Vuksanović.

Zastupnica HDZ-a Branka Juričev-Martinčev kazala je da je novina i stavljanje dužnosti građana u prednost u odnosu na profesionalnu tajnu.

Zakonske izmjene idu u dva saborska čitanja

Navela je da je od 2014. do danas za kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina bilo 148 osuđujućih, 3 oslobađajuće i dvije presude za neubrojive. Za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja djeteta bilo je 27 osuđujućih i jedna oslobađajuće presuda.

Zakonske izmjene idu u dva saborska čitanja i njihovo donošenje očekuje se u proljeće sljedeće godine.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz HDZ, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: HDZ.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.